Geçtiğimiz gün Ermenistan tarafından gerçekleştirilen saldırıda bir Azerbaycanvatandaşı hayatını kaybetmiş, buna karşılık verilmesiyle birlikte iki ülke arasında şiddetliçatışmalar patlak vermişti. 

Habertürk yazarı Güntay Şimşek, Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan çatışmayı farklı bir boyuttan yorumladı. Buna göre ortamın bir anda gerginleşmesinin altında enerji yatabilir.

Şimşek'in yazısı:

Azerbaycan- Ermenistan arasındaki çatışmaları nasıl okumak gerekir? Enerji boyutu bu tartışmanın neresinde? Ermenistan’ın durup dururken ve üstelik işgal ettiği topraklarda varlığını devam ettirirken Azerbaycan’a saldırması doğal olarak birçok şüpheyi akla getiriyor. Ekonomisi bozuk olan Ermenistan’ın, Türkiye-Rusya arasındaki gerginliği vesile ederek Azerbaycan ile de iyi ilişkileri olan Rusya’yı daha güçlü şekilde yanına çekmek istemiş olabileceğini bir kenara not edelim.

RUSYA'NIN ROLÜ

Öte yandan Rusya’nın giderek yalnızlaştığı şu günlerde, agresif tavırlar sergileyebileceğinden de bahsedilebilir. Mesela Kırım’ın durumu Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklığa kavuşturulmadan, Rusya’nın Avrupa’ya gaz satması sıkıntılı. Rusya, Avrupa’ya Kuzey Akım II’den gaz tedariki için çaba sarf ederken AB ülkeleri de henüz “evet” demeden konuyu masaya yatırıp görüşmeler yapıyor. Ama diğer taraftan da İsrail, G.Kıbrıs ve Azerbaycan gibi alternatif enerji kaynaklarını araştırıyorlar.

TÜRK AKIMI PROJESİ

Rusya’nın her ne kadar Azerbaycan’a ayar verme gibi bir derdi yoksa da başka unsurlara da bakmak lazım. Kısa süre önce Azerbaycan gazının, Güney Gaz Koridoru’ndan AB’ye ulaştırılması için ABD dahil bütün katılımcı ülkelerle kısa süre önce toplantı yapılmış ve projeye olan destekler yenilenmişti. Rusya’nın Kuzey Akım’ına şüpheli yaklaşan AB’nin, Azerbaycan’ın Güney Gaz Koridoru’na desteği canını sıkmış olabilir mi? Ayrıca Türkiye üzerinden projelendirilen Türk Akımı’nın da şu an rafta olması Rusya açısından başka bir dezavantaj.

PUTİN'İ YAKINDAN İLGİLENDİREN 'PANAMA BELGELERİ'

Öte yandan Rusya, İsrail ve Güney Kıbrıs gazının da bu zamanlarda konuşulmasını istemiyor. G.Kıbrıs’ta Rus bankalarının ciddi parası olduğu biliniyor. Öyle ki, bu paraları çekmesi halinde Yunanistan ve G.Kıbrıs ekonomisinin zora gireceğini de tahmin etmek zor değil. Dolayısıyla Kıbrıs meselesinin de çözümünde Rusya’nın nerede durduğuna bakmak lazım. Tüm bunların üzerine bir de Rusya ve Devlet Başkanı Putin’i de yakından ilgilendiren “Panama Belgeleri” eklenince, dikkatleri çekecek her hadiseyi çeşitli şekillerde yorumlamak mümkün.

AZERBAYCAN SAVAŞ TARAFTARI DEĞİL

Toprakları çeyrek asırdır işgalde olmasına rağmen Azerbaycan ise hiçbir zaman savaşa girmek isteyen taraf olmadı. Petrol fiyatlarının düştüğü böyle bir ortamda ise hiç arzu ettiği bir şey değil. Ancak Minsk Grubu üyeleri Amerika, Rusya ve Fransa’nın ise istedikleri an çözebilecekleri Ermenistan’ın işgal meselesini, kendi aralarında pazarlık mevzusu yaptıklarını da bir kenara kaydedelim.

Acaba, ekonomisi kötü olan ve kaybedecek fazla bir şeyi olmayan Ermenistan, birileri adına hareket ederek bazı sözler almış olabilir mi?