ANKARA

Haklarında kırmızı bülten çıkarılan 650 terör örgütü PKK mensubu, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yakalanmalarına rağmen bu ülkeler tarafından Türkiye'ye iade edilmiyor. Almanya'nın da PKK ve DHKP-C ile diğer terör örgütü üyelerinden Türkiye'nin aradığı 300 terör örgütü üyesinin iadesini reddettiği bildirildi.

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Avrupa'da Hollanda ve Belçika DAEŞ'e katıldığını belirledikleri vatandaşlarının pasaportlarını ve vatandaşlıklarını iptal ediyor.

Almanya ve diğer bir çok Avrupa ülkesi DAEŞ'e katılma ihtimali bulunan vatandaşlarının yurtdışına çıkmalarını engellemek için pasaportlarına ve kimliklerine el koyuyor veya da yurtdışına çıkışlarını engelleyecek yeni kimlik kartları düzenliyor.

Bazı Avrupa ülkeleri ise çatışma bölgelerine seyahat eden vatandaşlarının vatandaşlıklarını iptal ediyor. 

Avrupa ülkelerinin bazılarının ceza kanunlarında da Suriye gibi terör örgütlerinin bulunduğu yerlere giden vatandaşlarına ceza kanunu değişikliği ile müeyyide uygulamayı planladıkları belirtildi. İngiltere'nin de DAEŞ'e katılan vatandaşlarının pasaportlarını iptal ettiği belirtildi.

Avrupa terör propagandası yapan internet sitelerini engelliyor

İngiltere ve Fransa'nın DAEŞ'ın propagandasını yapan internet sitelerine erişimi engellediği belirtildi. Avrupa ülkeleri, hava ve deniz yollarında ise yabancı savaşçıların engellenmesi amacıyla önceden bilgi alış verişini yaymaya çalışıyor.

Avrupa Polis Ofisi'nin, uluslararası sosyal medya ve internet hizmeti sağlayan sunucular ile (Yahoo, YouTube gibi) teröristlere karşı siber araştırma yapmak için anlaştığı öğrenildi. 

Avrupa PYD'yi legal görüyor

Avrupa ülkelerinin, Avrupa'dan gelerek PYD adına Suriye'de savaşan kişileri, yabancı terörist savaşçı olarak kabul etmediği kaydediliyor. Avrupa ülkelerinin PYD'yi DAEŞ'e karşı savaşan legal bir unsur olarak gördüğü ileri sürülüyor. 

Avrupa iadesi istenen PKK'lıları iade etmiyor

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yakalanan ve Türkiye'nin Kırmızı Bülten ile arattırarak iadesini istediği başta PKK, DHKP-C olmak üzere terör örgütü üyesi 650 kişinin Avrupa ülkeleri tarafından iade edilmediği bildirildi.

Almanya'nın ise PKK, DHKP-C, MLKP ve Hizbullah gibi terör örgütü üyelerinden Türkiye'nin iadesini talep ettiği 300 terör örgütü üyesinin iadesini reddettiği öğrenildi.

Avrupa'dan iadesi istenen bu terör örgütü üyelerinin genelde aktif terör eylemlerine katılan kişilerden oluştuğu da vurgulandı. 

Danimarka'nın PKK'nın yayın organlarından Roj Tv'ye destek verdiği, Türkiye'nin aradığı bazı teröristleri vermediği buna karşın Türkiye'nin aktif terör olaylarına katılmadığı gerekçesiyle iadesini reddettiği Hasan adlı bir kişi konusunda, Danimarka medyasının Türkiye aleyhine yoğun algı faaliyeti yürüttüğü belirtildi.

Yunanistan'ın da AK Parti ile Adalet Bakanlığı'na saldırı düzenleyen DHKP-C'li teröristleri iade etmeyerek serbest bıraktığı kaydedildi. Bu kapsamda Türkiye terörle mücadele konusunda hiç destek vermeyen bir çok AB ülkesinin, Türkiye'nin aleyhine teröre yönelik büyük algı kampanyası yürüttükleri belirtiliyor.

Çeşitli gerekçelerle Türkiye'nin istediği terör örgütü üyelerini iade etmeyen Avrupa ülkelerinin Türkiye'den benzer bir talepleri olduğunda ise Türkiye aleyhine yoğun algı faaliyetleri yürüttüğü belirtiliyor. 

Türkiye'nin DAEŞ'e düzenlediği operasyonlar

Türkiye'nin DAEŞ'e karşı 319 operasyon düzenlediği bu operasyonlarda bine yakın kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Avrupa ülkelerinin yapılan bu operasyonları da görmezden geldiği ve Avrupa Birliği'nin terör olaylarına kendi perspektifinden baktığı kaydedildi.