Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye'deki iç siyaset konularının tek muhatabının Türkler olduğunu ve Türkiye'nin istikrarını önemsediklerini söyledi. Macaristan Devlet Radyosu Kossuth Radio'da haftalık konuşmasını yapan Orban, sığınmacı krizi ve gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"TÜRKİYE İSTİKRARLI OLMALI"
Sığınmacı krizinin çözümü amacıyla varılan Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatını değerlendiren Viktor Orban, ''Macaristan Türkiye'ye saygı duyuyor. Türkiye'deki iç siyaset konularının tek muhatabı Türklerdir. Kendileri ne istedikleri kararını verebilirler. Macaristan'ın görüşü; Türkiye istikrarlı olmalı, bunun aksi bizim için de ciddi bir tehlike anlamına gelebilir. Türkiye'de düzeni, huzuru, istikrarı sağlayan siyasi güçleri desteklememiz gerekli.'' dedi. ,
SIĞINMACI MESELESİ
Orban, sığınmacıların ülkeye kabul edilmemesi için Macaristan Ulusal Meclisi'nde oylanan ve reddedilen anayasa değişikliği teklifine ilişkin ise sığınmacı konusunun partilerüstü değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, ''Brüksel'de 15-16 Aralık'taki AB zirvesinde, AB'nin gelecek yıllardaki göçmenlik konusundaki duruşu belli olabilir.'' diye konuştu.

'ERDOĞAN'A SAYGI DUYUN' DEMİŞTİ
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, daha önce İspanya'nın önde gelen gazetelerinden ABC'ye verdiği röportajda, Türkiye ile ilgili de değerlendirmelerde bulunmuştu
"ERDOĞAN'A SAYGI DUYUYORUM"
Viktor Orban, şu değerlendirmeleri yapmıştı; "Uluslararası medya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı suçlu ilan etse de, ben şahsen saygı duyuyorum. Eğer Türkiye'nin gelişmesi isteniyorsa, o zaman hoşlarına gitse de gitmese de güçlü bir lidere ihtiyaç var.
"AVRUPA BİRLİĞİ'NDE GÜÇLÜ YÖNETİCİLER SEVİLMİYOR"
Avrupa Birliği'nde (AB) güçlü yöneticiler sevilmiyor, bilakis 'tehlikeli' olarak addediliyorlar. Zayıf liderler ise 'iyi' kabul ediliyor"
TÜRKİYE'SİZ OLMAZ
Sığınmacı krizinde Türkiye'nin içinde yer almadığı bir çözümün mümkün olmadığını belirten Orban, "Türkiye, AB'nin stratejik ortağı. Şu anki krize Türkiye'siz çözüm bulmak imkansız. Türkiye ile masaya oturmadan önce Avrupa'nın da Yunanistan sınırlarını koruması lazım. Eğer Schengen sistemini tam olarak uygulayabilirsek, Türkler ile yapacağımız görüşmelerde hareket noktamız belli olur" demişti.
Avrupa geri adım atmaya başladı