Türkiye’den top atışlarına son vermesi istenecek. Muhalifler bu işten sadece YPG’nin karlı çıkacağı görüşünde.

ABD ve Rusya Suriye’de hafta sonundan itibaren ateşkesin devreye girmesi üzerinde anlaştı. Ancak Suriye’deki muhalif gruplar anlaşmanın bir kez daha sadece kağıt üzerinde kalmasından, dahası anlaşmanın ılımlı muhalefetin aleyhine sonuçlanmasından endişe ediyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’un hafta sonu yaptıkları görüşmeleri takiben açıklanan anlaşma kapsamında ateşkes, Nusra Cephesi ya da Irak Şam İslam Devleti gibi terör örgütü olarak kabul edilen grupları kapsamayacak. Ancak Türkiye ve Suudi Arabistan’ın desteklediği Ahraruş Şam ve Ceyşul İslam gibi muhalif grupların da ateşkesin dışında tutulacağı belirtiliyor.

Hem ABD hem Rusya karşı

Rusya zaten IŞİD bahanesiyle YPG hariç hemen hemen tüm Esad muhaliflerini hedef aldığından, ateşkes Moskova için olumlu, Türkiye içinse olumsuz sonuçlanabilir. Nitekim ılımlı muhalifler, ateşkesin sadece “Türkiye’nin YPG bombardımanını durdurmak için yapılmış bir plan” olduğu görüşünde. Türkiye’nin YPG operasyonuna hem ABD hem Rusya karşı çıkıyor. YPG, Suriye’nin kuzeybatısında (Azez) Rusya’nın yardımıyla ilerlediği gibi kuzeydoğuda da ABD yardımıyla IŞİD bölgelerinde ilerliyor.

Kilit nokta Nusra Cephesi

ÖSO’ya bağlı Yarmuk Ordusu siyasi büro şefi Beşar El Zubi ise, Nusra Cephesi ile ÖSO’nun Suriye’nin kimi bölgelerinde neredeyse iç içe geçmiş durumda olduğunu belirtiyor. Zubi, “Rusya ve rejim ‘Nusra Cephesi’ni vuruyoruz’ bahanesiyle bu bölgeleri hedef almaya devam edecek. Bu bölgelerde grupların ne kadar iç içe geçtiğini herkes biliyor. Eğer bu yola başvururlarsa ateşkes çöker” dedi. Nusra Suriye’nin hem kuzeyinde hem güney ve iç kesimlerinde varlık gösterdiği için ateşkes konusu daha karmaşık bir hal alıyor.

‘Düşmanlıkların durdurulması’

ABD Başkanı Barack Obama ve Rus lider Vladimir Putin, anlaşmayı önceki gece telefonda konuştu. Ateşkes kararına “hasmane tutumların sonlandırılması” adı verildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama, görüşmede çatışmaların sona erdirilmesine dönük mutabakatın sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Putin ise Suriye’deki ateşkesin, ülkedeki katliamı durdurmak için atılan gerçek bir adım olduğunu söyledi.

ABD-Rus anlaşması Türkiye’yi kapsayacak

ABD Yönetimi, Rusya’yla varılan Suriye’de “düşmanlıkların durdurulması” mutabakatına Türkiye’nin Suriye’deki YPG hedeflerine yönelik 13 Şubat’tan beri devam eden obüs atışlarının da girip girmediği konusundaki soruları yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, “Biz Türkiye’nin top atışlarını durdurduğunu görmek istediğimiz konusunda çok netiz” dedi. Toner şu ifadeleri kullandı: “Biz PKK ve PYD arasında bir bağ görmüyoruz. Ancak Türkiye’nin PKK ve terörizm konusundaki kaygılarını anlıyoruz. Kendini savunma hakkı var. Ancak biz sınır ötesi topçu atışlarını durdurmasını istedik. YPG’den de Halep civarında sahada gerginliği artıcı eylemlere son vermesini istedik. YPG sahadaki gerginliğin azaltılmasında yapıcı değil.”

4 yıl sonra yeniden ‘Baas seçimi’

Beşşar Esad, 13 Nisan’da parlamento seçimi yapılması için kararname yayınladı. ABD ve Rusya da önceki gün ateşkes tarihi konusunda anlaşmaya varmıştı. Esad’ın yayımladığı kararnameye göre parlamento seçimleri tüm eyaletlerde yapılacak. Suriye’de parlamento seçimleri en son Mayıs 2012’de yapılmıştı. Bu tarihte ilk kez Baas dışındaki partilerin de seçime katılımına izin verilmişti. Ancak seçilenmilletvekillerinin büyük çoğunluğu Baas üyesiydi.

Kaynak : Yeniyüzyıl