Ukrayna’da muhalif gösterilerin Amerikan destekli olduğu iddiaları gündemdeyken Amerikalı yetkililerin kamuoyuna sızan gizli görüşmeleri tartışmaları hararetlendirdi. ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Victoria Nuland ile Amerika’nın Kiev Büyükelçisi Geoffrey arasında geçen konuşmada Nuland,Ukrayna’da kurulacak yeni hükümetin Yanukoviç‘in liderliğini yaptığı, muhalefetin de yer aldığı bir koalisyon olmasını istediklerini belirtiyor.

Muhalif lider Vitali Kliçko’ya yeni hükümette şans vermeyen Nuland Avrupa Birliği’ne de sert çıkıyor. Ukrayna’daki siyasi çözüm sürecinde Birleşmiş Milletler’in devreye girmesini isteyen Nuland, krizde yetersiz bulduğu Avrupa Birliği’ne küfür ediyor.

İnternette yayınlanan kaydın kaynağı bilmediklerini belirten Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, bu kaydın yayınlanmasından Moskova’yı sorumlu tuttu:

“Avrupa Birliği ve temsilcileriyle ile her zaman inanılmaz yakın çalışmışızdır. Ve Sayın Nuland, Ukrayna söz konusu olduğunda da böyle çalışan bir isimdir. Kendisi AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile ve diğer Avrupalı mevkidaşlarıyla yakın ilişki içerisindedir. Ve onlardan da özür dilemiştir.”

Konuyla ilgili Brüksel’in de görüşünü almak isteyen euronews’e Ashton’un ofisinden yetkililerin cevabı, ‘sızdırılmış bir telefon konuşması olduğu iddia edilen’ bir gelişme hakkında yorum yapmayacakları yönünde oldu.