Almanya’dan ‘14 Aralık’ tepkisi

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, “Polisin gazetecilere ve medya mensuplarına yönelik bu amaçlı tavrının Türkiye'deki düşünce ve basın özgürlüğüyle nasıl bağdaştırıldığı anlaşılamıyor” dedi.

Demokrasinin temel ilkelerinde her türlü şüpheyi ortadan kaldırmanın Türkiye'nin yararına olduğunu vurgulayan Seibert, bunun Türkiye'nin AB'ye yakınlaşma sürecine bakış için de geçerli olduğunu söyledi.

Hükümet sözcüsü Seibert, operasyonların Avrupa genelinde herhangi bir yaptırıma sebep olup olmayacağı sorusunu, “Öteki Avrupa ülkelerinin de Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini sanıyoruz” diye yanıtladı.

TÜRKİYE UZAKLAŞIYOR
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de Zaman gazetesine yönelik operasyonu, Türkiye'nin Avrupa ve demokrasiden giderek uzaklaştığını gösteren bir “alarm sinyali” olarak niteledi.

Türk Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering (SPD) ise, “Modern bir hukuk devletinin eleştirel gazetecilere, düşünce özgürlüğü ve bağımsız yargıya ihtiyacı var. Bu konu şüphe götürmez. İnsanlar Türkiye Cumhurbaşkanı’ndan hukuk devletine sahip çıkmasını ve eleştirel seslere saygı duyulmasını bekliyor” dedi.