ALMANYA'da bir kanalda "Yasa ile uyum - Almanya'ya kim ait olmalı?" konu başlığıyla düzenlenen açık oturumda konuşan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Atatürk döneminde yapılan reformlar nedeniyle diğer İslam ülkelerine kıyasla daha farklı bir noktada olduğunu belirten Bakan Maiziere, "Türkiye'de Müslüman olmak farklı bir şey. Türkiye, Atatürk döneminde büyük bir reform yaptı. Din ve devlet işleri ayrıldı; büyük, başarılı ekonomik reformlar yapıldı. Burada bunların çoğunu geri döndürmek isteyen Erdoğan'dan söz etmiyoruz; Türkiye'nin geçen yüzyıldaki büyük başarısından bahsediyorum. İstanbul ve Anadolu arasında farklılıklar olsa da, din ve devlet işlerinin ayrılması, modern devlet anlayışı gibi unsurların bulunmadığı Kuzey Avrupa ülkelerine göre bu büyük bir fark" dedi.

TÜRKLERE KIYASLA DAHA ZOR UYUM SAĞLIYORLAR

Arap kökenli göçmenlerin Türk göçmenlere kıyasla Almanya'ya daha zor uyum sağladığını söyleyen Bakan, "Arap göçmenlerin Türkiye'den gelenlere kıyasla daha farklı bir sosyal ve kültürel geçmişi var" diye konuştu. Bakan Suriyelilerin ise Almanya'ya Türklere kıyasla daha zor, Kuzey Afrikalılara kıyasla ise daha kolay uyum sağladığını söyledi.

"TÜRKLERİN UYUMU KOLAY OLMAYACAĞA BENZİYOR"

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, programın diğer katılımcılarından uyum uzmanı Ruud Koopmans ise Türkiye'nin Atatürk reformlarından uzaklaştığını belirterek, "Erdoğan yönetimindeki Türkiye ile Türklerin uyumu da kolay olmayacağa benziyor" diye konuştu. Koopmans, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Türk hükümetinin yoğun etkisi altında olduğunu öne sürdü.
Almanya'da koalisyon partileri CDU, CSU ve SPD Nisan ayında uyum yasa tasarısı üzerinde uzlaşmaya varmıştı. Tasarının Mayıs ayının sonunda yasalaşması bekleniyor. Yasanın kabul edilmesi halinde, 50 yıldan daha uzun bir göç tarihine sahip olman Almanya'da ilk kez bir uyum yasası yürürlüğe girmiş olacak.