Almanya'da Essen Bölgesi'nde faaliyet gösteren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'e bağlı ve inşaatı devam etmekte olan Essen Merkez Yeni Camisi'nin bahçe giriş kapısının her iki tarafına kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından domuz kafası asıldı.
16 Eylül Cuma günü meydana gelen olayın ardından Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ile Din Hizmetleri Ataşesi Suat Okuyan cami derneği yöneticilerinden olayla ilgili bilgi alarak cemaate geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Dernek yönetimi camiye yönelik bu çirkin eylemi polise de bildirdi. Polis olay yerinde incelemeler yaptı.
Essen DİTİB Eyalet Bölge Birliği ve Essen DİTİB Merkez Camisi Derneği Yönetim Kurulu olayı kınadı. Açıklamada, "Yapılan saldırının çirkinliği ortadadır. Müslüman toplum olarak bu çirkin saldırılar bizleri endişeye sevk etmektedir. Son zamanlarda artış gösteren mabetlere yönelik saldırı ve şiddet eylemlerini, ayrıca toplumsal kargaşanın her türlüsünü şiddetle kınıyoruz. Saldırıların faillerinin Alman emniyet birimlerince en kısa sürede kanun önüne çıkarılacağını ümit ediyor, böylesi menfur olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz. Üyelerimizi ve cemaatimizi sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Ayrıca sosyal medyada provoke amaçlı eylem ve söylemlere de itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz" ifadeleri yer aldı.