'da  için casusluk yapmakla suçlanan ve geçen yıl Temmuz ayında tutuklanan  (BND) çalışanı 'nin Almanya dışında görev yapan 3 bin 500 BND ajanının isimlerinin yer aldığı listeyi çaldığı ve Amerikalılara verdiği ileri sürüldü.

Bild gazetesinde yer alan habere göre, Markus R'nin çaldığı ve çok gizli olarak sınıflandırılan listede BND için ülke dışında çalışan 3 bin 500 ajanın takma ve gerçek adları yer alıyor.

Böylelikle Almanya'nın dış temsilciliklerinde çalışan ve Afganistan, Mali, Lübnan ve Sudan gibi Alman ordusunun bulunduğu ülkelerde görev yapan ajanlarının yarısının deşifre olmuş olabileceği kaydedildi.

Söz konusu isim listesinin 2014 yılının yaz aylarında Markus R'nin evinde yapılan aramalarda ele geçirilen hard diskte bulunduğu ifade edilen haberde, hard diskin ancak şimdi sistematik değerlendirmeye alındığı belirtildi.

ÇALDIĞINI İTİRAF ETTİ

'nın haberinde de Markus R'nin aylar önce gizli bir listeyi ABD istihbaratına verdiğini itiraf ettiği kaydedildi.

Markus R'nin Rusya veya Çin'e bu listeyi verdiği konusunda bir ip ucunun bulunmadığı ancak bunun imkansız da olmadığı dile getirildi.

Haberde, Almanya'nın ülke dışında çalıştırdığı bazı ajanların korunması için önlemler aldığı fakat deşifre olan istihbarat elemanlarının acil tehlike arz edecek bir durumlarının bulunmadığı belirtildi.

Bu ajanların görevleri arasında Alman ve ittifak ülkelerinin askerlerine yönelik saldırıları önceden engellemek ve partneri ülkeler için tehlike oluşturabilecek kişiler hakkında bilgi toplamak olduğu ifade edildi.

Markus R'nin avukatı Klaus Schroth, söz konusu suçlamalar hakkında bilgisi olmadığını belirterek, müvekkili hakkında yapılan kovuşturmanın birkaç ay daha zaman alacağı, ardından Federal Savcılığın muhtemelen dava açabileceğini söyledi.

PARA KARŞILIĞI BELGELERİ SIZDIRDI

Amerikalılar adına casusluk yaptığı şüphesiyle 3 Temmuz'da gözaltına alınan Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) çalışanı Markus R. ABD'ye 201 gizli belgeyi para karşılığında sızdırmakla suçlanıyor

Geçen yılın ortasında Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Savunma Bakanlığı'nda çalışan 2 kişinin, ABD adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkması, ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Bunun üzerine Amerikan istihbaratının Berlin'deki en üst düzey temsilcisi, Almanya'nın talebi üzerine ülkeden ayrılmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı gizli belgelerde Amerikan istihbaratının, Başbakan Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediği ortaya çıkmıştı.