Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2015 yılının değerlendirmesi ve 2016 planlarıyla ilgili düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşma yaptı. 
Göçmenlerin yöneldiği Avrupa'da radikal güçlerin ve İslamofobi akımlarının güçlendiğini ifade eden Aliyev, dünyadaki medeniyetler arası anlaşmazlıkların Azerbaycan'ı da tedirgin ettiğini kaydetti.
Türkiye ve Rusya'nın, Azerbaycan'ın yakın komşusu olduğunu anımsatan Aliyev, "Türkiye ve Rusya arasında yaşananlar arzu edilen değil" dedi.
Aliyev, İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimden de rahatsız duyduklarını, iki ülke arasındaki bu durumun İslam dünyasındaki olayları da etkilediğini dile getirdi.
''ERMENİSTAN BARIŞ İSTEMİYOR''
2015'te Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ sorununun çözümünde hiçbir ilerleme kaydedilmediğine dikkati çeken Aliyev, şöyle konuştu:
"Çünkü Ermenistan barış istemiyor. İşgal altında tuttuğu topraklardan çekilmek istemiyor. Onlar müzakere sürecini sonsuza kadar uzatmayı düşünüyor. Bizim tutumumuz ise tam tersidir. Biz çatışmanın çözülmesini istiyoruz. Minsk Grubu eşbaşkanları da aynı şekilde çözüm istediklerini söylüyor. Fakat maalesef işgalciye hiçbir baskı yapmıyorlar."
Aliyev, Türk-Rus ilişkilerindeki gerilimin ardından ''Türk tırlarının Orta Asya'ya geçişini kolaylaştırmak için Azerbaycan'ın kendi olanaklarını devreye soktuğunu'' kaydetti.