Ali Demir’in yıllar sonra gözaltına alınmasının şifresi

Tüm bu süreçte gözler Yüksek Seçim Kurulu’na ve Başkanı Sadi Güven’e dönmüş durumda… Tam da böyle bir dönemde, yıllardır hakkında işlem yapılmayan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir gözaltına alındı

Ankara’daki ÖSYM’ye yönelik FETÖ soruşturması kapsamında, aralarında ÖYSM eski başkanlarından Ali Demir'in de bulunduğu 34 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıktı.

Peki, gözaltına alınan Ali Demir ismi neden çok kritik?

FETÖ’nün devlette en yoğun örgütlendiği dönemlerden olan 2010-2015 yılları arasında ÖSYM’nin başında bulunan Ali Demir, birçok skandala imza atmıştı.

Odatv, Ali Demir’in imza attığı bu skandalları 9 yıl önceden sayfalarına taşımıştı.

ÜNİVERSİTE SINAVINDAKİ ŞİFRELEME SKANDALI SONRASINDA NELER OLDU

FETÖ ile ilişkileriyle bilinen Ali Demir ÖSYM Başkanı iken, 2011 yılında dikkat çeken bir gelişme yaşanmıştı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) İstanbul’un Eyüp ilçesindeki Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda sınava giren tüm adaylar kızlardan oluşmuştu. Uzmanlar bunun tesadüf olmasının imkansız olduğunu ifade ederek, benzer birçok örneğe de dikkat çekmişti.

 

Bunun hemen ardından...

27 Mart 2011'de 1 milyon 700 bin adayın girdiği YGS'de şifre skandalı patlak verdi. Ali Demir önce reddetmiş, sonra "şifre var, kopya yok" demişti.

Ve beklendiği gibi...

O dönem savcılık olayı kapatmış ve takipsizlik kararı vermişti.

AKP HÜKÜMETİ ALİ DEMİR’E NASIL DESTEK OLDU

Dönemin AKP’li Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, YGS’de şifreleme iddialarıyla ilgili olarak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in açıklamalarını doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıdıklarını söylemişti.

Gelin görün ki...

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) raporu, ÖSYM’de soru hazırlayan personelin aynı zamanda dershanelere de soru hazırladığını belirtmişti.

ÖSYM Başkanı Ali Demir'in “sehven şifreleme” yapıldığını söylemesinin ardından, Türkiye genelinde protestolar başlamış ve emekleri çalınan yüz binlerce genç sokağa çıkmıştı.

Bu arada...

Ali Demir’in akademide olduğu dönemde de “intihal” yaptığı, hatta İTÜ'de Ali Demir kontrolünde yapılan sınavların iptal edildiği gündeme gelmişti.

HAKKI YENEN GENÇLER SOKAĞA ÇIKINCA ERDOĞAN NASIL YANIT VERMİŞTİ

Sokağa çıkarak protesto eden yüz binlerce hakkı yenen gence, dönemin Başbakan’ı Erdoğan, “Böyle bir sınavda aslolan; burada kopya var mı, yok mudur... Başkan dedi ki; kesinlikle burada kopya yok. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Burada kopya yoksa, problem de yok. Ben son açıklamalardan sonra tatmin oldum. Gençlerimiz, kendilerini istismar edenleri, iddiaları fırsatçılığa çevirenleri de lütfen çok iyi görsünler; tanısınlar. Taksim'de bin kişiyi, iki bin kişiyi yürütmek, iki bin genci yürütmek problem değil. Onlar YGS sınavının karşısında tavır ortaya koyduklarını açıklarken, biz de kalkarız onların karşısına 5 bin, 10 bin tane genci koyarız. Ama biz bu ülkede gerilimden yana değiliz” diye yanıt vermiş ve Ali Demir’e destek olmuştu.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Ali Demir’e destek açıklaması yapmıştı. O dönem YÖK de, ÖSYM Başkanı PAli Demir için soruşturma açılmasına izin vermemişti.

Yani...

Tüm devlet Ali Demir’in yanında hizalanmıştı.

ALİ DEMİR DÖNEMİNDEKİ SKANDALLARIN ARDI ARKASI KESİLMEDİ

Gelin görün ki...

Ali Demir dönemindeki skandalların ardı arkası kesilmiyordu.

Yine, 27 Mart 2011'de YGS'ye katılan 150 mahkûm adayın kitapçığındaki test hatalı basılmıştı.

Keza yine... 2012 yılında... 

57 KPSS sorusunun, sınavdan bir gün önce Google arama motorundan sürekli arandığı tespit edilmişti.

2014 yılındaki KPSS sorularının da bir KPSS hazırlık kitabındaki sorulardan alındığı, dönemin CHP’li milletvekili Nur Serter tarafından dile getirilmişti.

Kendi döneminin “temiz” olduğunu söyleyen Ali Demir ise, ÖSYM Başkanlığı’ndan giderayak 2010 öncesindeki sınavların inceleneceğini ifade etmişti. Ama işte artık yıl 2015 idi ve AKP ile FETÖ kavgaya çoktan tutuşmuştu.

2016 yılında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı FETÖ iddianamesinde ise sanıklar arasında yer alan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, savcıdan saklamak için kasıtlı bir şekilde evrak imha etmekle suçlanmıştı.

Hangi birini sayalım…

2011’de Diyarbakır'da YGS'ye giren 4 öğrencinin cevap anahtarı kayboldu. 24 Nisan 2011'de ALES'e giren 500 adaya eksik kitapçık verildi. 29 Mayıs 2011'de seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75'inin önceki yılın sorularıyla aynı çıktı. Sınav iptal oldu.

Daha sayalım mı?

VE ASLINDA MESAJ MI

Ali Demir dönemindeki tüm bu sınav skandallarına rağmen hakkında bugüne kadar işlem yapılmamıştı.

Ama gelin görün ki...

ÖSYM’ye yönelik FETÖ soruşturmasında bugün Demir için gözaltı kararı çıkarken, kendisinin ÖSYM’ye getirdiği kadrolar halen görevde…

Hatta Ali Demir hakkında şimdiye kadar bir işlem yapılmaması, “Devlet içindeki bir kadro tarafından korunuyor” yorumlarına da neden olmuştu.

Soru şu:

Peki, bunca yıl sonra Ali Demir neden şimdi gözaltına alındı?

Bakınız...

Türkiye’deki yerel seçim süreci bitti. İstanbul’da seçimleri CHP’li Ekrem İmamoğlu önde tamamladı. AKP arka arkaya itirazda bulundu / bulunuyor.

Ama AKP’nin tüm itirazlarına rağmen CHP’li İmamoğlu seçimi hala önde götürüyor.

Durumun değişmeyeceğini gören AKP kanadı ise, İstanbul’da oylarının tümünün sayılması için YSK’ya müracaat edeceklerini açıkladı. Hatta İstanbul’da seçimin yenilenmesi için dahi itirazların yapılacağı iddia ediliyor.

İşte tüm bu süreçte gözler Yüksek Seçim Kurulu’na ve Başkanı Sadi Güven’e dönmüş durumda…

Tam da böyle bir dönemde, yıllardır hakkında işlem yapılmayan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir gözaltına alındı.

Acaba başkalarına “sonun böyle olur” mesajı mı veriliyor?

Sizce de zamanlama manidar değil mi?

Odatv.com