Uluslararası Af Örgütü Rusya'nın Suriye'deki hava  saldırılarında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

 
Örgütün yayımladığı son raporda, Rusya'nın Suriye'de yürüttüğü hava  saldırılarında meskun mahalleri hedef aldığı, evleri, camileri, pazar yerlerini  ve hastaneleri vurduğu kaydedildi. Raporda, Rus saldırlarının uluslararası  yasaları çiğnediği yönünde güçlü kanıtlar olduğu da vurgulandı. 

RUSYA'NIN MASKESİ DÜŞTÜ
 
"Sivil hedefler zarar görmedi: Rusya'nın Suriye'deki saldırılarıyla  ilgili açıklamalarının maskesi düştü" başlıklı rapor, sivillerin ödediği yüksek  bedeli gözler önüne serdi. 


 
Rusya'nın eylül-kasım aylarında gerçekleştirdiği 6 operasyon üzerinde  yoğunlaşan rapora göre saldırılarda sadece bir düzine militan ölürken, 200'den  fazla sivil hayatını kaybetti. 
 
Rus yetkililerin bir cami ile hastanenin zarar gördüğü operasyonlarla  ilgili "yalan"söylediği belirtilen raporda,  Rusya'nın meskun mahallerde  uluslararası yasalarca yasaklanmış mühimmat kullandığı da vurgulandı. 
 
"SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU"

Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Başkanı Philip Luther,  rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya'nın bazı saldırıları doğrudan doğruya  meskun mahalleri hedef almış görünüyor. Bu alanlarda askeri hedef yok. Saldırılar  sonucunda da siviller hayatını kaybetti. Bu tür saldırılar savaş suçu teşkil  ediyor" diye konuştu. 

Luther, "Rusya ayrım gözetmeyen ve hukuk dışı saldırılarına son vermeli. Rusya sivil alanlarda misket bombası ve kılavuzsuz bombalar kullanmaktan vazgeçmeli"dedi.  

"Bu ihlallerin bağımsız ve tarafsız bir şekilde araştırılması çok  önemli" ifadesini kullanan Luther, "Rusya Savunma Bakanlığı daha saydam olmalı ve  hedef aldıkları yerlerin uluslararası hukuk karşısındaki sorumluluklarına uyup  uymadığının değerlendirilmesini kolaylaştıracak şekilde bu hedefleri ilan  etmeliler" görüşünü dile getirdi. 

RAPORDA GÖRGÜ TANIĞI İFADELERİ DİKKAT ÇEKİYOR
 
Rus yetkililerin sadece "terörist hedefleri" vurduklarını iddia  ettikleri belirtilen raporda, Rusların bazı saldırıların ardından sivilleri  vurduklarını inkar ettikleri ancak bazı saldırılardan sonra sessiz kalmayı tercih  ettiklerine dikkat çekildi. 
 
Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda yer verdiği tespitler,  saldırılarda hayatta kalanlar ve görgü tanıkları ile yapılan görüşmelere ve  saldırıların ardından meydana gelen tahribatın yorumlatıldığı uzmanların  görüşlerine dayandırıldı. 
 
Af Örgütü, saldırılarla ilgili araştırmalarında 6 saldırının  hiçbirinde hedeflenen alana mücavir bölgede askeri hedefe rastlanmadığını  açıkladı. Örgüt, uluslararası yasalara aykırı bu saldırıların bir kısmının savaş  suçu teşkil ettiğini kaydetti. 
 
Raporda yer verilen saldırılardan biri, Idlib'in Ariha mahallesindeki  bir pazar yerini hedef almıştı.  49 sivilin öldüğü saldırıyla ilgili raporda  görgü tanıklarının anlatımları aktarıldı

HASTANELER DE HEDEF ALINDI

 
Af Örgütü'nün raporunda, 7 Ekim'de denizden fırlatılan bir Rus  füzesiyle Halep'te Darat Izza mahallesinde meskun bir binaya yönelik düzenlenen  saldırıda da 5 sivili hayatını kaybettiği ifade edildi. 
 
Bu saldırının görgü tanıklarından birinin ifadelerine göre saldırı  benzerlerinde farklıydı. Adı açıklanmaya görgü tanığı,  "Yer deprem  oluyormuşçasına sallandı. Gördüğüm en büyük yıkımdı. Bir anne ve iki çocuğu bir  evde hayatını kaybetti. Genç bir çift de bir başka evde. Gençler daha bir hafta  önce evlenmişti" ifadelerini kullandı. Raporda, vurulan bu bölgede de herhangi  bir askeri tesisin bulunmadığı vurgulandı. 

RUSYA BAŞKA CAMİNİN FOTOĞRAFINI KULLANDI
  
Raporda 1 Ekim'de Idlib'teki Omar Bin al-Khattab Camii'ne yönelik  saldırı sonrasında Rus yetkililerin verdiği tepkilerin bu ülkenin saldırılara  yönelik eleştirilere karşı kullanmaya hazır olduğu taktiklerle ilgili ciddi  sorulara yol açtığı ifade edildi. 
 
Saldırı ile ilgili haberlerin ve fotoğrafların ortaya çıkmasının  ardından Rus yetkililerin bunu "uydurma" diye nitelendirdiği ve caminin zarar  görmediğini iddia eden ederek bazı fotoğraflar paylaştıkları hatırlatılan  raporda, Rusların yayımladığı fotoğrafların başka bir camiye ait olduğu dile  getirildi. 
 
Raporda, Rus yetkililerin bu girişim "el çabukluğu" olarak  nitelendirilirken, "Bu davranış Rusların Suriye'deki ihlaller ile ilgili  soruşturmalara iyi niyetle yaklaştıklarına inanmayı güçleştiriyor" denildi. 
 
Söz konusu raporda, Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türk Hava  Kuvvetleri tarafından düşürülmesinden bu yana Rusya Savunma Bakanlığının  Suriye'deki operasyonları ile ilgili paylaştığı bilginin daha da azaldığı  kaydedildi.