ABD, adım adım Bağdat’a ilerleyen IŞİD’i insansız hava araçlarıyla vurmayı planlıyor. Çünkü Başkan Obama Irak’ta artık Amerikan askerinin ölmesini istemiyor...
 
Irak’a 20 Mart 2003’te giren Amerika Birleşik Devletleri, 11 yılda 4.500 askerini kaybetti.  ABD askerinin hayatını bir de ‘Üçüncü Irak Savaşı’yla riske atmak istemeyen Obama, IŞİD’in başkent Bağdat’a ilerleyişini insansız uçaklarla düzenlenecek saldırılarla kesmeyi planlıyor. Bunun için de Hellfire (Cehennem ateşi) füzeleri taşıyan Predatör’lerin kullanılması düşünülüyor.

 
Uçak gemisi Körfez’de
 
 
Obama, hali hazırda olası bir operasyon için USS George H.W. Bush uçak gemisini Basra Körfezi’ne gönderdi bile. Nimitz sınıfı uçak gemisi George H.W. Bush, 15 Şubat’ta Norfolk Donanma Üssü’nden Akdeniz ve Basra turu için ayrılmıştı. Obama, perşembe günü yaptığı açıklamada da Irak’taki krizle ilgili her türlü seçeneğin masada olduğunu söylemişti. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Jay Garner, daha sonra yaptığı açıklamada Obama’nın Irak’a asker göndermeyi düşünmediğini söyleyerek, olası müdahalenin havadan bombardıman yoluyla yapılabileceği mesajını vermişti.
 
 
Senatörler uzlaştı
 
 
Obama daha sonra yaptığı konuşmada, Irak’a Amerikan askerlerini yeniden göndererek hayatlarını tehlikeye atmayacağını vurgularken, ulusal güvenlik ekibine diğer seçeneklerle ilgili öneriler sunmaları talimatını verdiğini belirtti. Beyaz Saray’da bunlar olurken, hem Demokrat ve hem Cumhuriyetçi Parti’den senatörler, Obama yönetimine Irak’taki militanları insansız hava araçlarıyla (İHA) vurmaları yönünde çağrı yapmaya başladı. Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve John McCain, ABD’nin hava saldırısı düzenlemesini isterken, Demokrat Partili Senatör Joe Manchin, hava saldırısının tek seçenek olabileceğini vurguladı. 

 
Ruhani Obama’ya ortaklık teklif etti

 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak’ta IŞİD’in ilerleyişine karşı  ABD ile işbirliğine gitmeyi düşünebileceklerini söyledi. Ruhani Tahran’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD’nin Irak’taki terörist gruplara karşı harekete geçtiğini görürsek, işte o zaman biz de bu konuya kafa yorarız” dedi. Ruhani ABD’nin şimdiye dek harekete geçmediğini de sözlerine ekledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani gazetecilerin soruları üzerine Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yle yaptığı görüşmede, İran askerlerinin Irak’taki operasyona katılacağı konusunun gündeme gelmediğini söyledi. Ruhani İran’ın 1979 yılındaki devrimden bu yana bir başka ülkede operasyona katılmadığını hatırlattı.