Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu hafta başında  Rus savaş uçaklarının Kore yarımadası açıklarında ABD'ye ait bir uçak gemisi  yakınlarında uçtuğunu, Rus uçaklarına karşı Amerikan uçaklarının gemiden acilen  havalandığını söyledi.

Earnest, günlük basın toplantısında, Güney Kore'de askerieğitim için  bulunan USS Ronald Reagan adlı uçak gemisine Japon Denizi'nde Rus uçaklarının  yaklaştığını ve Amerikan uçaklarının Rus uçaklarına bölgeden ayrılana kadar eşlik  ettiğini duyurdu.

ABD uçak gemisine yaklaşan Rus jetlerinin büyük bir tehlike  oluşturmadığını belirten Earnest, "Rus uçaklarıyla ilk olarak bölgede bulunan  Kore uçakları karşılaştı. Dört FA-18 (Rus) bombardıman uçaklarını karşılamak  üzere uçak gemisinden acilen havalandı ve Rus uçaklarına USS Ronald Reagan'ın  bulunduğu bölgenin dışına çıkana kadar eşlik etti" dedi.

Earnest, "Bu tehdit içeren bir karşılaşma değildi" diye konuştu.

Rusya'yı daha önce Türkiye gibi farklı ülkelerde yaptıkları "ihlaller"  konusunda uyardıklarını kaydeden Earnest, Kore açıklarındaki son olayın farklı  olduğunu belirtti. Earnest, "Bu biraz farklı. Bu uluslararası sular ve  uluslararası hava sahası" ifadelerini kullandı.

ABD ordusundan bir yetkili de Rus uçaklarının TU-142 tipi uzun  menzilli deniz keşif uçakları olduğunu, ve bunların ABD gemisine bir deniz mili  kadar yaklaştığını söyledi.

ABD ile Rusya'ya ait savaş uçaklarının geçen haftalarda da Suriye  üzerinde tehlikeli şekilde yakınlaştığı açıklanmış, bu olay üzerine iki ülke,  Suriye'de bu tür olayları engellemek üzere anlaşmaya varmıştı.