Bass Esed'in Suriye’de meşruiyetini kaybettiğini, Esed gidene kadar muhalifleri destekleyeceklerini ve bölgenin DEAŞ'dan temizleneceğini söyledi.

İşte Bass'ın  açıklamalarından satırbaşları:

Her şeyden önce ılımlı Suriyeli muhalefetinin mensuplarını, Suriye’de meşruiyetini kaybetmiş durumdaki Esed’in gidişiyle sonuçlanacak siyasi bir geçiş süreci başlatma yönündeki çabalarını destekleme taahhüdümüz kapsamında desteklemeyi sürdüreceğiz. Birleşik ve tüm halklarının temsil edildiği bir Suriye’nin inşasına ilişkin çabaları desteklemeye devam ediyoruz; DEAŞ geriledikçe yerel yönetimi üstlenebilmeleri için sivillere ve konseylere insani yardım ve destek sağlamaya devam edeceğiz.

ESED GİDECEK DEAŞ DA TEMİZLENECEK

Bence avantajlarımızdan biri de insanların bu bölgeye ve iç içe geçmiş bu karmaşık sorunlarına bakıp ‘en büyük önceliğin ne olması gerektiği’ konusunda farklı sonuçlar çıkarabilmesi. DEAŞ’ın son iki yılda geçirdiği evrimi, Suriye ve Irak sınırının iki tarafında da bölgeleri kontrol edebilme yeteneğini gözlemledik. Başlıca önceliğimizin DEAŞ’ı küçültmek, baskı yapmak ve örgütün elinde toprak tutma ve vahşi terörünü finanse etmek için elindeki bölgeleri ve orada yaşayanları istismar etme kapasitesini azaltmak olması gerektiğine inanıyoruz. 

Bu, insanları kafeslerde yakan bir örgüt. Çağdaş dünyada böyle bir şeye yer yok. DEAŞ’ın Irak’ın istikrarını bozuyor ya da bozmaya çalışıyor olması, Suriye’deki çatışmayı uzatıyor ve çözülmesi daha da zor hale sokuyor olması, geniş coğrafyadaki ülkelerde ilgili örgütleri desteklemesi, DEAŞ üzerinde baskı kurmaya odaklanmanın önemli olduğuna dair inancımızın üç gerekçesi. Bu, Esed’in gidişiyle sonuçlanacak siyasi bir geçiş sürecinin gerçekleşmesi için yoğun şekilde çalışmada kararlı olmadığımız anlamına gelmez. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

ABD Büyükelçisi Bass, Star'dan Saadet Oruç'un sorularını cevapladı.