ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan şu aşamada çekilmeyeceğini ancak Başkan Donald Trump'ın Kongreden anlaşmayı yeniden gözden geçirmesini isteyeceğini bildirdi.
"İRAN ANLAŞMALARA UYUYOR" BİLDİRİMİ YAPILMAYACAK

ABD'nin İran'la nükleer anlaşmaya şu anda bağlı kalacağını kaydeden Tillerson, buna karşın Beyaz Saray'ın "İran'ın anlaşma kurallarına uyduğunu" ifade eden bildirimi bu sefer yapmayacağını belirtti.
İLK KEZ ONAY VERMİYOR

Tillerson, 2015 yılında imzalanan ve ABD yönetiminin her 3 ayda bir Kongreye "İran'ın anlaşma koşullarına uyduğunu" belirten bildirimini ilk kez yapmayacağını vurguladı. Ayrıca, Trump'ın Kongreden anlaşmayı yeniden gözden geçirip değerlendirecek bir süreç üzerinde çalışmasını isteyeceğini ifade etti.
"ABD TARİHİNDE YAPILMIŞ EN KÖTÜ ANLAŞMA"


İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) tarafından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma, seçim kampanyası döneminden beri Trump'ın en çok itiraz ettiği konulardan biri olarak dikkat çekiyordu.
Göreve geldikten sonra da birçok konuşmasında İran'la nükleer anlaşmayı "ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri" olarak niteleyen Trump, Tahran konusunda sert adımlar atacağı mesajını veriyordu.
İRAN TEHDİT ETMİŞTİ

İran, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle ilgili sert bir açıklama yapmış ve "ABD'nin nükleer anlaşma konusundaki duruşu, küresel kaosa yol açacaktır." demişti.
İran Parlamento Sözcüsü Ali Laricani, " ABD eğer nükleer anlaşmadan çıkarsa, bu onların sonu olacaktır. ABD'nin nükleer anlaşma konusundaki duruşu, küresel kaosa yol açacaktır." ifadelerini kullanmıştı.