ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriyeli ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programındaki stratejinin değişmediğini belirterek, programın şu anda eğitimden çok teçhizatlanmaya odaklanacağını kaydetti.

Kirby, günlük basın toplantısında, yönetimin Suriyeli muhaliflere silah ve ekipman desteği kararı almasına ilişkin soruları yanıtladı. DAEŞ'le mücadelede herhangi bir strateji değişikliği olmadığının altını çizen Kirby, "Bu yeni bir strateji değil" ifadesini kullandı.

STRATEJİ DEĞİŞMEDİ AMA  TEÇHİZATLANDIRMA ARTACAK

Kirby, "Şu anda gördüğünüz, programın eğitim kısmından daha çok teçhizatlandırma yönüne odaklanmadır. Ancak hiç kimsenin eğitim fikrinden ilelebet vazgeçmediğini açıkça ifade ettik. Bu sadece teçhizatlandırma yönüne daha fazla ağırlık verilmek üzere olacak bir durdurma" diye konuştu.

Programın eğitim ayağında, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesine ilişkin bazı zorlukların olduğunu herkesin bildiğini ifade eden Kirby, eğit-donat programı kapsamında özellikle donatma kısmının Suriye'de etkili olduğunu gördüklerini vurguladı. Kirby, bu noktada Kobani'de ve Irak'ta kazanılan başarıları örnek göstererek teçhizatlandırılacak güçlerin, hava saldırıyla desteklenmesiyle etkili olabileceklerinin görüldüğünü dile getirdi.

Kirby'e Suriye'de silah ve ekipman desteği sağlanacak belirli gruplara ilişkin soru da yöneltildi.

Kirby, bu grupların kimler olduğu sorusunu yanıtsız bıraktı.

"Tam olarak hangi grupların olduğunu ve nerede bulundukları konusuna giremem"diyen Kirby, "Teçhizatlandırmanın nasıl, ne zaman ve nerede gerçekleşeceğine yönelik detayları açıklama durumunda değilim" ifadesini kullandı.

ABD'li yetkililer, Suriye'deki ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programını durdurarak, yerine taramadan geçirilmiş "ılımlı" muhalif grupların liderleri ve birimlerine temel düzeyde silah ve ekipman desteğinde bulunulacağını bildirmişti.