ABD Başkanı Barack Obamasilahlı saldırılardan kaynaklanan ölümleri azaltabilmek amacıyla silah satışlarına düzenlenme getirmeye hazırlanırken ülkede 2016'nın ilk gününde silahlı saldırılarda 30 kişi öldü, 75 kişi de yaralandı.

Son 10 yılda silahlı saldırılarda yaklaşık 300 bin kişinin yaşamını yitirdiği ABD'de yılın ilk gününde de 95 silahlı saldırı meydana geldi. Federal kuruluşlardan elde ettiği bilgiler doğrultusunda ülke genelinde yaşanan silahlı saldırıları listeleyen "Silahlı Şiddet Arşivi"ne göre, bu olaylarda 30 vatandaş hayatını kaybederken 75 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı. Ölenlerden 6'sının ise 17 yaşından küçük olması dikkat çekiyor.

ABD'de Noel gününde ise silahlı saldırılarda 27 kişi yaşamını yitirdi, 63 kişi ise yaralandı. Kuruluşun verilerine göre, ülkede Noel günü ölenlerin sayısı Avustralya veya Birleşik Krallık'ta bir yılda işlenen cinayetlerde ölenlerin sayısına denk geliyor. Ayrıca bu rakam, Avusturya, Yeni Zelanda, Norveç, Slovenya, Estonya, Bermuda, Hong Kong ve İzlanda'da bir yılda işlenen cinayetlerde ölenlerin toplam sayısıyla da aynı.

ABD'de 2015'te silahların ateşlendiği 52 binden fazla olay yaşandı. Bu vakalarda 13 bin 312 kişi, yaşamını yitirirken yaklaşık 27 bin kişi yaralandı. "Kitlesel saldırı" olarak tanımlanan en az 4 kişinin vurulduğu 330 saldırı meydana geldi.

- Obama'nın silah satışlarına yeni düzenleme getirmesi bekleniyor

ABD Başkanı Obama, ülkedeki silah şiddetine "Dur" denmesini istiyor. Silahlı saldırıların normal hale gelmesinin kabul edilemez olduğunu her fırsatta dile getiren Obama, bireysel silahlanmaya karşı önlemler alınması çağrısı yapıyor. Obama'nın bu doğrultuda da silah satışlarına yeni düzenleme getirmesi bekleniyor.

Ülke basınında yer alan haberlere göre Obama'nın silah satışlarında sabıka kaydı sorgulamasının genişletilmesi hakkında idari kararını önümüzdeki hafta vereceği ifade ediliyor. Uygulama hakkında detaylı bilgi verilmezken Obama'nın kararını bu yıl 12 Ocak'ta yapılacak olan yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasından önce netleştireceğine işaret ediliyor.

Obama'nın ayrıca pazartesi günü Beyaz Saray'da Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüşme gerçekleştireceği kaydediliyor.