ABD’li askerlerin PKK’nın Suriye uzantısı YPG ile birlikte sınırda ortak devriyeye çıkması Türkiye ile ABD arasında gerilime yol açtı. YPG'ye tırlarla, uçaklarla araç, gereç, silah, ve mühimmat gönderen ABD'nin niyetini açık eden haritayı Hürriyet yazarı Sedat Ergin köşesinde yer verdi.

Türkiye'nin YPG'ye müdahalesini önlemek için sınır boyuna dizdiği ABD kontrol noktaları dikkat çekiyor. DEAŞ tehdidinin güneyde olduğu göz önüne alındığında ABD'nin sinsi planı tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor. 

BAZILARI SINIRA BİTİŞİK
ABD'nin 22 askeri karargahıyla ilgili ayrıntılar aktaran Ergin, yazısında "Bazıları sınıra bitişik. Örneğin Akçakale’nin karşısındaki Tel Abyad, Suruç’un karşısındaki Ayn El-Arab (Kobani), ABD askerlerinin konuşlandığı yerlerden bazılarıdır." ifadelerine yer verdikten sonra haritanın ne anlama geldiğini böyle anlatıyor:

ABD "KUZEY SURİYE" GÜNDEMİ GERÇEĞİ
"ABD’nin Suriye’de asker bulundurmasının başlangıçta kamuoyuna açıklanan gerekçesi, bu ülkedeki DEAŞ tehdidinin bertaraf edilmesi hedefiydi. Sahada DEAŞ tehdidi hâlâ sürüyor. Ancak DEAŞ unsurları Türkiye sınırının çok uzağında, daha güneydeki alanlarda faaliyet gösteriyor.

Suriye’deki ABD askerlerinin bir bölümü gerçekten de güneyde DEAŞ hedeflerini çevreleyen alanlarda bulunurken, bunların bir bölümü de kuzeyde Türkiye sınırına yakın noktalarda üsleniyor. Madem Suriye’de bulunmanın gerekçesi DEAŞ, o zaman Türkiye sınırının hemen yanı başında bu kadar çok yerde askeri güç tutmanın amacı ne?

ABD askerlerinin konuşlanma durumuna baktığımızda, ABD yönetiminin DEAŞ gerekçesinin bir hayli dışına çıkan ayrı bir ‘Kuzey Suriye’ gündemine sahip olduğu gerçeği hiçbir tereddüde yer bırakmayan bir Lojistik Hattı

Suriye’deki Yabancı Ülkelerin Askeri Varlıkları