Başkan Obama tarafından da onaylandığı iddia edilen silah ve cephane yardımının Irak üzerinden Kürt militanlara ulaştırılması planlanıyor. Amaç IŞİD'i kalesi Rakka'da geriletmek. Operasyonda kara gücünü ise 20 bin PYD'li ve 3-5 bin Arap savaşçının oluşturacağı ileri sürülüyor.
New York Times'ın haberine göre IŞİD karşıtı koalisyon yeni cephe açmaya hazırlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz hafta iki önemli adım attı. İddiaya göre Obama, Pentagon'u ilk kez sahadaki "muhaliflere" doğrudan mühimmat ve belki silah yardımı yapma konusunda yetkilendirdi.
Diğer ABD basınında yer alan haberler Obama'nın yeni Suriye planını ortaya koydu. İddialara göre Obama Suriyeli Kürtler üzerinden DAEŞ'le mücadeleye ağırlık verecek. Yeni plana göre 20 bin kişilik Kürt gruplarına doğrudan silah verilecek. Bunun yanında sayıları 3-5 bini bulan bazı Arap gruplar da silahlandırılacak.

ABD PLANI: KÜRTLER VE ARAPLAR

Plana göre, 3 bin ila 5 bin kişilik Arap milis (ÖSO) gücü, 20 bin kişilik PYD'li grupla birlikte Rakka üzerine yürüyecek. Planda, Türkiye sınırının 60 mil kadarlık bir bölümünün IŞİD'den temizlenmesi de yer alıyor.
 
Obama'nın geçen hafta yapılan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında, Rakka ile ilgili olarak Kürt-Arap ittifakı ve ABD'nin havadan desteği planını desteklediği söyleniyor. Plan, Rakka'nın alınmasını değil, kuşatılmasını, ikmal hatlarının ve militan akışının kesilmesini içeriyor. Haberde ayrıca ABD ile Türkiye'nin Halep'in kuzeyindeki "tampon bölge" konusu üzerinde de çalıştığı ileri sürüldü.