Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörlerin sunduğu şartların kabul edilip edilmeyeceğinin oylandığı kritik referandumda oy verme işlemi dün saat 19.00 itibarıyla sona erdi. Yunan halkı, Yunanistan'a koşulan ağır şartlara 'hayır' dedi. Başbakan Aleksis Çipras'ın çağrısına kulak veren Yunan halkı, dün gece geç saatlere kadar süren oy sayımlarında, ilk sonuçlara göre yüzde 60'a yakın oranda "hayır" dedi. Resmi sonuçların bugün açıklanması beklenirken, hayır oylarının çoğunluğu, Çipras için bir zafer olarak algılandı. Ancak referandumdan çıkan bu sonucun, AB, Eurogroup ülkeleri ve IMF tarafından nasıl karşılanacağı merak ediliyor. Saat 22.00 itibarıyla yüzde 50'si sayılan oylarda yüzde 61 'hayır', yüzde 39 'evet' çıktı. 

AB'NİN ELİ ZAYIFLADI 
AB ülkeleri ise Yunan hükümetinin Eurogroup nezdindeki itibarını yitirdiği yolunda yaptıkları üst üste açıklamalardan sonra, Yunan Başbakanı ile aynı masaya nasıl oturacağı ve hangi şartları müzakere edebileceği de, Yunanistan için oldukça zorlu geçecek bu hafta içinde açıklığa kavuşacak. Avrupa Merkez Bankası da bir haftadan bu yana kapalı olan Yunan bankalarına nakit akışını sürdürüp sürdürmeyeceğine bugün karar verecek. 

"YUNAN HALKI BOYUN EĞMEZ" 
Şu ana kadar açılan sandıklarda 'hayır' oyu verenlerin sayısının daha fazla çıkmasının ardından hükümet yetkililerinden açıklamalar gelmeye başladı. Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı. Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içinde tamamlanması gerektiğini söyledi. 

ÇİPRAS: DİDİŞME DEĞİL ANLAŞMA OYLANDI
Referandumda çıkan 'hayır' oyunu dün gece yorumlayan Başbakan Aleksis Çipras, demokrasiye şantaj yapılamayacağını kanıtladıklarını belirtti. İki tarafın da iyi niyetli olması halinde soruna kolay olmasa da çözüm bulunabileceğini belirten Çipras, "Bu Avrupa'dan kopuş için verilen bir yetki değil. Yarın bankacılık  sistemini ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak için yeniden müzakere masasına oturacağız'" diye konuştu. IMF'nin, Yunanistan'ın borç yapılandırmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden raporunu hatırlatan Çipras, bunun bilincinde olarak masaya oturacaklarını söyledi. Referandumla Avrupa ile didişme değil, sürdürülebilir bir anlaşmaya ulaşma yetkisi aldığını söyleyen Çipras'ın, bankaların yarın açılması için likidite desteği alması gerekiyor.

ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ AB'NİN PARASINI DEĞİL
Referanduma 'hayır' oyu dün gece boyunca Atina meydanlarında kutlandı. Parlamento'nun da olduğu Syntagma Meydanı'na toplanan gruplar zaferi kutladı. Müzik ve sloganlar eşliğinde 'hayır' oyunu kutlayan gruplar "Özgürlük istiyoruz. Avrupa'nın parasına ihtiyacımız yok" yorumları yaptı.

AVRUPA BAŞKENTLERİNDE GÖRÜŞME TRAFİĞİ HIZLANDI
Referandumdan çıkan hayır oyundan sonra Avrupa'nın birçok başkentinde bugün kritik toplantılar yapılacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmek üzere Paris'e gidecek. Hollande ve Merkel, euro  Bölgesi liderlerinin salı günü toplanması çağrısında bulundu. İki liderin, "Yunan seçmenin görüşlerine saygı gösterilmesi konusunda hemfikir olduğu" belirtildi. İkili bundan sonra Yunanistan ile görüşmelerin nasıl ilerlemesi gerektiğini görüşecek. Avrupa Merkez Bankası'nda da Yunanistan krizi masaya yatırılacak. Yunanistan'a karşı olan sert tutumu ile bilinen Almanya maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin ilk yorumu 'Çipras'ın halkı umutsuzluk patikasına soktuğu' yönünde oldu. Almanya Başbakan Yardımcısı ve ekonomi  Bakanı Sigmar Gabriel, kurtarma paketini açıkça reddeden Yunanistan'la yeni bir paket üzerinde müzakere edilmesini hayal etmenin güç olduğunu söyledi. Tagesspiegel gazetesine konuşan Alman Sosyal Demokrat Partisi lideri Sigmar Gabriel, Çipras hükümetinin Yunan halkını daha fazla yalnızlık ve umutsuzluğa sürüklediğini belirtti. Gabriel, "Çipras,Yunanistan ve Avrupa'nın uzlaşmak için kurduğu son köprüleri de attı" dedi. 

'EVET' İSTİFASI
Yunanistan'da ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, referandum sonuçları üzerine istifa etti. Samaras'ın partisi, Avrupa Birliği'nin kemer sıkma paketine 'evet' denilmesi için kampanya  yapmıştı. 

İLK REAKSİYON PARİTEDEN
Yunanistan'daki 'hayır' oyu euro/dolar paritesinde de düşüşe sebep oldu. Hayır oyu, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasına ilişkin mesaj olarak değerlendirilerek satış getirdi. Euro dolar paritesinde sonuçlara ilk reaksiyon yüzde 0.88 düşüş olarak yansıdı. 

"BU 'HAYIR' DEMOKRASİYE 'EVET' DEMEK"
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, bugün verilen 'hayır' oyunun demokratik Avrupa için büyük bir 'evet' anlamına geldiğini söyledi. Spor kıyafetleri ile kameralar karşısına geçen Varufakis, halkın bugünkü referandumda 5 yıl daha kemer sıkmaya 'hayır' dediğini söyledi. Yunan bakan bundan sonra pozitif tavır sergileyeceklerini dile getirdi.