Reuters'in haberine göre AB güncellediği anlaşma taslağında AB üyelik müzakareleri çerçevesinde Türkiye ile birlikte mümkün olduğunca kısa bir süre içinde yeni bir başlık daha açma konusunda karar verecek. Söz konusu taslağın bugün Brüksel'de başlayacak AB zirvesinde 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarınca görüşülmesi bekleniyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimi sığınmacı kriziyle mücadele amacıyla Avrupa Birliği ve Türkiye arasında varılan anlaşmanın önemli bölümlerini veto etme tehdidinde bulunmuştu. AB Konsey Başkanı Donald Tusk ise Türkiye ve AB arasında sığınmacı krizi konusunda bir anlaşmanın sağlanabilmesi için Kıbrıs ve Türkiye arasındaki gerginliğin giderilmesi gerektiğini belirtmişti.

"Türkiye çözümün parçası"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Passauer Neue Presse'ye verdiği demeçte, AB zirvesine dair açıklamalar yaptı. Steinmeier, sığınmacı krizine sadece Avrupa'nın bir çözüm bulabileceğini belirterek, "İdomeni'deki görüntüler bizlere ulusların tek başına kararlar alarak hareket etmesinin nasıl sonuçları olabileceğini trajik bir biçimde gösteriyor' dedi. Steinmeier, 'Avrupa'nın sığınmacı krizine bulacağı çözüme insanların insafsız insan tacirlerinin eline düşüp, hayati tehlikedeki seyahatler yapmasını nihayet engelleyecek Türkiye ile bir uzlaşma da dahil' diye konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı diğer yandan Yunanistan'a sağlanan uzlaşmaları tamamen uygulamaya geçirebilmesi için destek sunulması gerektiğini de belirtti. Steinmeier Hristiyan Sosyal Birlik'in mülteci politikasında değişiklik yapılması talebini ise geri çevirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün mecliste yaptığı hükümet açıklamasında mülteci krizinde Türkiye'ye yeni yardımların aktarılmasının mümkün olduğunu söylemiş ancak Türkiye'nin AB üyeliğinin gündemde olmadığını dile getirmişti. Merkel müzakerelerin ucu açık yürütüldüğünü hatırlatmıştı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Handelsblatt gazetesine verdiği demeçte benzer görüşleri dile getirdi. Juncker, 'Türkiye şu an üye olabilecek durumda değil. Ve bunun on yıl içinde de olacağını sanmıyorum' dedi.