İtalya'da yapılan referandumda, kritik Anayasa değişiklikleri oylandı. En önemli maddesi, Senato'nun yetkilerinin azaltılması olan değişiklik paketinin referandumda reddedilmesi üzerine İtalya Başbakanı Renzi, daha önce söz verdiği gibi istifa kararı aldı.
Peki bundan sonra ne olacak? İşte önümüzdeki günlerde İtalya'yı bekleyen süreç:
1) Pazartesi günü ne olacak?
Renzi'nin öğleden sonra Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya istifasını sunmasıyla süreç başlayacak. Materalla ya yeni bir koalisyon hükümeti kurulmasını isteyecek ya da erken seçim çağrısında bulunacak ve Renzi'nin görüşmeleri yürütmek için istifasını ertelemesini talep edecek.
Referandumda "Hayır" ve "Evet" oyları arasındaki farkın çok olması Renzi'nin Demokrat Parti'nin başkanı olarak da geleceğinin sorgulanabileceğine işaret ediyor. 
2) Renzi'den sonra kim gelebilir?
Başbakanlığın en büyük adayları Renzi'nin müttefikleri Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, Senato Sözcüsü Speaker Pietro Grasso ve Kültür Bakanı Dario Franceschini olarak görülüyor. Yeni başbakan yemin edene kadar başbakanlık görevi Renzi'de olacak. 
3) Cumhurbaşkanı Mattarella ne istiyor?
Materalla'nın en büyük endişesi istikrar. Materalla Renzi'nin referandumu istifa konusu yapacağını hiç düşünmüyordu; sonuçta kağıt sütünde oylama hükümetin performansı değil, Anayasa değişikliği üzerineydi. Şimdi Cumhurbaşkanı'nın tercihi bir sonraki seçimin yapılacağı 2018 ybaşına kadar devam edecek yeni bir hükümet kurulması. Ancak bu şartlarda kurulacak bir hükümetin ne kadar kalıcı olacağı parti liderlerine bağlı.
4) Renzi'nin rakipleri ne istiyor?
AB karşıtı Beş Yıldız Hareketi Renzi'nin istifasını istiyordu, şimdi de erken seçim için bastırıyor.
Anketlere göre Renzi'nin Demokrat Partisi ve Beş Yıldız'ın oyları çok yakın ve genel seçime gidilirse yüzde 53'e 47 oyla Beş Yıldız kazanabilir. Hükümete girmesi durumunda parti İtalya'nın eurodan çıkmasını oylamak üzere ülkeyi yeni bir referanduma götürebilir.
Ayrıca Merkez Sağ Forza Italia partisinin lideri eski Başbakan Silvio Berlusconi de geri dönmek ve yeni koalisyonun bir parçası olmak istiyor.
5) İtalya'nın yeni önceliği ne olacak?
Yeni bir hükümet kurulması dışında, ana akım siyasi partilerin en önemli gündem maddelerinden biri de seçim yasası reformu olacak. Partiler bir an önce meclisin alt kanadı için yapılacak seçim sistemini değiştirmek istiyor; çünkü mevcut sistemde sandalyelerin çoğunluğu otomatik olarak birinci partiye veriliyor ve bu parti de Beş Yıldız olabilir.
6) Piyasalar nasıl tepki veriyor?
Renzi'nin istifasını açıklamasıyla euro Mart 2015'ten bu yana en düşük seviyeye geldi, ancak konuşmanın sonuna doğru bir miktar toparlandı. 
İtalyan hükümet tahvillerinde de "Hayır" oyu fiyatlanmıştı, ancak piyasalar şimdi erken seçim riskini değerlendiriyor. Nomura analistlerine göre algıya göre faizler önümüzdeki dönemde daha da yükselebilir.
7) Bu sonuçlar İtalyan bankaları için ne anlama geliyor?
Referandum sonrası oluşan siyasi belirsizlik Monte dei Paschi'nin sermaye artırım planlarını daha da karmaşık hale getirdi. 
İtalya'nın en büyük üçüncü bankası durumunda olan Monte dei Paschi, 5 milyar euroluk sermaye artırımı için bu hafta hisse satmaya başlamayı planlıyor. Ayrıca 27,7 milyar euroluk sorunlu krediden kurtulmaya çalışacak.
IG Markets analisti Vincenzo Longo'ya göre pek çok yatırımcı şimdi Monte Paschi'nin sermaye artırımı nasıl karşılayacağını soruyor. Referandum sonrasında yatırımcılar alım konusunda temkinli davranabilir. Bu da devletin devreye girmesine veya sürecin ertelenmesine yol açabilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası tarafından bilançosunu güçlendirilmesi yönünde baskı gören Banca Carige gibi bankaları da zor durumda bırakabilir. 
7 soru-7 cevap: İtalya'da şimdi ne olacak?