Nazi toplama kampı "Auschwitz"in "muhasebecisi" olarak bilinen eski SS Subayı 94 yaşındaki Oskar Groening, 300 bin kişinin öldürülmesine yardımcı olmaktan suçlu bulundu. 

Kuzey Almanya'nın Lüneburg kentindeki Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, 94 yaşındaki Groening dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararında, savcının Grönning için talep ettiği 3,5 yıl hapis cezasını üzerine çıktı. Savcılık, karar kesinleştikten sonra, Groeönnig'in sağlığını hapis cezasını çekmeye müsait olup olmadığını araştıracak. 

ÖZÜR DİLEMİŞTİ

SS Subayı 94 yaşındaki Oskar Groening Yahudi Soykırımı'na dolaylı da olsa katılmış olduğundan ahlaki olarak suçlu olduğunu kabul edip, özür dilemişti. "Auschwitz"in “muhasebecisi" olarak anılan Groening, kampa getirilen Yahudiler'in para ve değerli eşyalarına el koyup, kaydını yapıp, Nazilerin savaş masrafının karşılanması için Berlin'e iletmekle görevliydi.
Groening, duruşmada bir kaç kez de eşyaları korumak için 'nöbetçilik' yaptığını açıklamıştı. Savcılık, talep ettiği 3,5 yıllık hapis cezasının 22 ayının yatmış olarak kabul edilmesini istemişti. Mahkemeye katılan yetmişin üzerinde müdahilin avukatları talep edilen cezayı az bulmuştu.

AVUKATLARI BERAAT TALEP ETMİŞTİ

Hakkında ilk soruşturma 1977 yılında açılan dava 1985 yılı Mart ayında Franfurt savcılığınca delil yetersizliği dolayısıyla düşürülmüştü. Groening'in avukatları beraat talep ederlerken, müvekillerinin bir soykırımını destekleyici bir tutum içersinde olmadığını ileri sürmüşlerdi. Avukatı aracılığıyla açıklama yapan Groening, "Tutukluların paralarının kayıtları konusundaki çalışmamla Yahudi soykırımı kapsamında küçük bir payla da olsa suçlu olduğumun bilincindeyim" dedi.