Avrupa Birliği (AB) polis teşkilatı Europol, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışı kapsamında, ulaştıkları ülkede kayıtları yapılan 10 binden fazla sığınmacı çocuğun izine ulaşılamadığını bildirdi.
 
İngiliz Guardian gazetesinin çıkardığı Observer'a açıklamalarda bulunan Europol'un Personel Şefi Brian Donald, kaybolan çocukların insan tüccarlarının eline düşmüş olma ihtimalinden endişe duyulduğunu kaydetti.
 
Geçen yıl Avrupa'ya ulaşan bir milyon sığınmacının yüzde 27'sinin çocuk olduğunu düşündüklerini belirten Donald, "Kayıtlı olsalar da olmasalar da 270 bin çocuktan bahsediyoruz. Bunların hepsi refakatsiz gelmedi. Ancak büyük bir çoğunluğunun tek başlarına Avrupa'ya ulaşmış olabileceğine dair elimizde delil var" ifadesini kullandı.
 
Donald, refakatsiz çocukların Avrupa genelindeki çeteler tarafından köleliğe ve seks işçiliğine zorlanabileceğine dair Europol'un uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"10 binden fazla çocuğu gözden geçirdiğimizi söylememiz yanlış olmaz. Bu çocukların hepsi çeteler tarafından sömürülüyor diyemeyiz. Bazıları Avrupa'daki akrabalarına ulaştırılmış olabilir. Sadece nerede, kimlerin yanında olduklarını, ne yaptıklarını bilmiyoruz. Son 18 ayda, sığınmacı akınını sömüren bir suç altyapısı gelişti."
 
Yalnızca İtalya'da 5 bin çocuğun kayıplara karıştığını, bir diğer bininin ise İsveç'te kaybolduğunu bildiren Donald, 10 bin rakamının, Avrupa'ya ulaşmasının ardından kaybolan refakatsiz çocukların gerçek rakamına dair muhafazakar bir tahmin olduğuna işaret etti.
 
Öte yandan, Observer gazetesinin haberine göre, çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten Çoçukları Kurtarın (Save the Children) adlı sivil toplum kuruluşunun, sadece geçen yıl 26 bin civarında çocuğun Avrupa'ya tek başına ulaştığını belirttiğini yazdı.
 
(AA)