ULUSLARARASI Kalkınma ve İşbirliği Derneği UKİD ile Eskişehir Valiliği tarafından mayıs ayı içerisinde 3 kentte 'Yunus Emre Buluşması' adı altında kültürel ve ilmi etkinlikler düzenlendi.
İlki 2-4 Mayıs tarihlerinde Eskişehir’de yapılan faaliyetler zincirinin ikincisi Berlin'de düzenlendi. Sonuncusu ise 30 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Budapeşte’de gerçekleştirilecek etkinlikler, daha sonra başka ülke ve kentleri de kapsayarak genişleyecek. Etkinliklerin, Yunus Emre'nin evrensel barış, hoşgörü, kardeşlik içinde, çok çeşitli kültürlerden insanların bir arada barış içinde yaşayabilmelerini savunan eşsiz fikirlerini dünyayla paylaşmak amacıyla düzenlendiği bildirildi. Toplam 3 gün sürecek Berlin'deki etkinlikler kapsamında Yunus Emre’nin sevgi ve hoşgörüye dayalı felsefesini konu alan bir sempozyum düzenlenecek. Türkiye, Almanya ve değişik ülkelerden temsilcilerin katılacağı programda Yunus Emre’nin günümüz insanına verdiği mesajlar üzerinde durulacak. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik binasında Yunus Emre'nin şiirlerinden bestelenmiş Tasavvuf Musikisi Konseri düzenlenecek.
"YUNUS'U ÖNCE BİZ ANLAYALIM"
Berlin'deki Yunus Emre Buluşmaları etkinliğinin açılış konuşmasını yapan yazar ve sanatçı Haralampi Oroschakoff, Yunus Emre'nin yaşadığı tarihi dönemi ve bölgenin durumunu anlatan bir sunum yaptı. Daha sonra söz alan Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi de, geniş bir kucaklayıcı felsefeye sahip Yunus Emre'nin fikirlerine eskisinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yunus'u önce kendi insanımıza anlatmak gerektiğini belirten Çelebi, şöyle dedi:
"72 milleti bir gören ve beraber yaşamasını isteyen, 'Bir gönül yıktınız ise şu kıldığınız namaz değil" diyen bu Yunus'u, şöyle devam etti:
"Önce Berlin'de, Almanya'da yaşayan insanlarımız anlasın. Sonra da içerisinde yaşadıkları toplumun aydınlarına, entelektüellerine Yunus'u birlikte tanıtalım. Tanıtalım ki bu ülkede ayrımcılıklar, yabancı düşmanlıkları, ırkçılık güç kazanmasın. Kardeşlik, barış, dayanışma güç kazansın ki, ben Yunus'u anlatabildiğimiz ölçüde bu yolda başarı sağlayabileceğimize inanıyorum."
Musa Serdar Çelebi, oluşturacakları kalıcı ekiple her yıl Almanya'nın büyük şehirlerinde Yunus Emre'nin anlatılmasını sağlamak istediklerini bildirdi. Türkler'in içerisinde yaşadıkları topluma verebilecekleri çok kıymetli mesajlar olduğuna değinen Çelebi, bunun için önce kendi insanımızın Yunus'u anlaması gerektiğinin altını çizdi.
Berlin MÜSİAD Başkanı Veli Karakaya da konuklara Yunus Emre'nin şiirlerinden Türkçe ve Almanca örnekler okudu.

MT(AÖ/İD)