YOLBAŞINDA atılan havai fişek veya karnavallardaki hediye paketlerinden dolayı zarara uğrayanlara uyarılarda bulunan avukat Oğuz Sarıkaya, Alman mahkemelerde bu tür kazalarda kasıt olmadığı taktirde tazminat hakkı doğmadığına dair karar verdiğini söyledi.
Köln'deki avukat Oğuz Sarıkaya, bu tür durumlar için mahkemeleirn daha önce verdiği bir çok karar olduğunu hatırlatarak, yılbaşında atılan havai fişek kazaları ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Herhangi bir kişinin diğerine açtığı zararı tazmin etme zorunluluğu vardır. Fakat toplu eğlencelerde, örneğin yılbaşında atılan havai fişek ve bombalar olsun, burada dikkat edilecek husus şudur; Eğer bir kişinin evi veya arabasında bu maddelerin atılmasından dolayı hasar oluşmuşsa ve atan kişi bulunabiliyorsa bu kişinin hasarı kasıtlı veya ihmal sonucu mu yaptığına bakılır. Bu kişi havai fişek ya da bombanın yönünü sizin ev ya da arabanıza doğru çeviriyorsa bu kişi hasarı ödemek zorunda. Fakat hafif ihmalden dolayı, yani havaya atılan bir fişek bir şekilde istemeden sizin malınıza zarar verirse mahkeme kararları 'herkes yılbaşında böyle bir şey olabileceğini bildiği için tazminat hakkı çok kısıtlı şartlarda verilir' şeklinde çıkıyor. Örneğin siz evinizin camını açık bırakıyor ve bu havai fişek evinize girip yangın çıkarıyorsa orada tazminat hakkına sahip olma hakkınız çok zayıftır."
Karnavallarda da benzer şekilde kararlar çıktığını belirten avukat Sarıkaya, "Karnavalda şeker ve çikolata kapmaya çalışırken yaralanırsanız, mahkemeler eğer kasıt unsuru yoksa kişinin kendi tedbir alması yönünde kararlar veriyor. Örneğin bir mahkeme kararında bir kortejde yer alan kişi seyirciler içinde sevmediği kişinin başına çikolata paketi atıp yaralamıştır. Bu durumda kasıt söz konusu olduğu için çikolata paketini atan kişi suçlu bulunmuştur. Bunun dışındaki durumlarda ise tazminat hakkı doğmamaktadır" dedi.