ALMANYA'nın Köln kentinde düzenlenen toplantıda, 'Yaşlılara evde bakım' konusunda bilgiler verildi. Köln Başkonsolosluğu'nun ev sahipliği yaptığı toplantıda bazı yaşlıların bakım evleri yerine evinde kalmayı tercih ettiği anlatıldı.
Almanya'da Türkler'in gelenek ve inançlarına uygun bakım evi bulmanın güçlüğü de göz önüne alındığında evde bakımın Türk yaşlılar için daha uygun olduğu belirtildi. Toplantıda konuşan uzmanlar evde bakım konusunda Almanya'da yeterli olanakların sunulduğunu da dile getirdi.
ÖNCE BAKIM DERECESİ ALINMALI
Uzman Nagihan Arslan- Yüregir evde bakım için önce bakım sigortasından bir bakım derecesi alınması gerektiğini ifade etti. Nagihan Arslan- Yüregir, şu biligileri verdi:
"Bakım sigortasına başvurulduğunda bir doktor gelerek bakıma muhtaç kişiyi muayene ediyor. Eğer günlük işlerini yaparken 90 dakika, başkasının yardımına ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç kabul ediliyor. Örneğin kolları kalkmadığı için yemeğini başkası yediriyorsa yemek süresi bakım için gerekli süreye dâhil edilir. Bakım dereceleri 1, 2 ve 3'üncü dereceler olmak üzere 3'e ayrılır. En altı, 1'inci derecedir. Eğer bu derecelerden birini alırsanız bakım sigortası size bakım parası öder. Siz bu parayı ister bir yakınınıza verirsiniz ve bakımınızı o sağlar. Ya da bakımınızı evde uzman bir kurum yapar. Eğer uzman kurum size bakıyorsa bu kurum masrafın geri kalan kısmını da bakım sigortasından alır."
İNANÇ VE GELENEKLERE UYGUN HİZMET
Can Vital Bakım Hizmeti Firması'ndan Uzman Recep Çiçek evde bakımın sağlık ve genel bakım olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi. Recep Çiçek, şöyle dedi:
"İlk olarak hastanın ihtiyacını tespit ediyoruz. Her sabah gidilerek hastanın ilaçları veriliyor, kahvaltısı hazırlanıyor. Bakılan kişinin banyosu yaptırılıyor, yemeği yapılıyor, alışverişi yapılıyor, doktora götürülüyor. Tabii yapılacak işler her kişinin özel durumuna göre değişir. Eviyle ilgili tüm kararları bakılan kişi verir. Eve ayakkabıyla girilmesini istemiyorsa girmeyiz. Türklerde onların inançlarına uygun davranılır. Örneğin kişi namaz kılıyorsa, bakım hizmeti saatini ona göre ayarlıyoruz. Kadına bir kadın bakıcı gönderiyoruz. Alman personelimize de Türkler'in örf ve adetleri konusunda uyarıyoruz."
Toplantıda Nurhan Dağtekin de demans hastalığı ve bu hastaların bakımı konusunda bilgiler verdi.

HA(AÖ/İD)