VENEDİK Lagünü’ndeki en değerli gayrimenkullerden olan San Clemente Adası’nı ve üzerindeki resort oteli 150 milyon Euro’luk yatırımla satın alan Permak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, "Diğer Türk yatırımcılar da ellerini çabuk tutup, İtalya’daki bu ekonomik durgunluktan yararlanmalı. Normal bir zamanda bu adayı bu fiyata satın alamazdık. İtalyan devletinden yatırım davetleri almaya devam ediyoruz" dedi. 
Venedik’in gözbebeği kabul edilen San Clemente Adası, üzerindeki 5 yıldızlı San Clemente Palace Resort, konferans binası, 1131 yılından kalan tarihi kilise, golf sahası, tenis kortu ve yüzme havuzu ile birlikte Permak Grubu tarafından Eylül ayında satın alındı. Manastırdan 2003 yılında otele dönüştürülen 205 odalı tarihi yapı, 25 milyon Euro tutması ve 2016’da bitmesi beklenen, orijinal yapısı korunarak bir restorasyon çalışmasından geçiriliyor. Bu aynı zamanda, inşaat, teknoloji, makine ve enerji alanlarındaki faaliyetleriyle bilinen Permak’ın ilk turizm yatırımı. İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ve İtalyan Yatırım Ajansı Invitalia’nın daveti üzerine, buradaki yatırım fırsatlarını görmek için diğer Türk özel sektör temsilcileriyle Roma’ya gelen Permak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, çok konuşulan ve 3 bankadan aldıkları San Clemente Adası yatırımlarını anlattı.
"TÜRKİYE’DE İHALELERİ ALAMAYINCA YURT DIŞINA YÖNELDİK"
Türkiye’de yatırımlar konusunda büyük rekabet görüldüğünü anlatan Uyar, katıldıkları son ihalelerde başarılı olamadıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"Türkiye’de çok kuvvetli ve istekli yatırımcılar var. Örneğin Hilton İstanbul ihalesine girmiştik, biz 150 milyon dolara kadar, diğer yatırımcılar ise 255 milyona kadar çıkardılar fiyatı. Sonuçta bu yatırımı yapamadık. Daha sonra Maçka Oteli arsasını da alamadık çok büyük fiyat artışından dolayı. Böylece yavaş yavaş Türkiye’de değil de yurt dışında yatırım yapma düşüncemiz oluştu."
Bunu yaparken fırsat olabilecek ülkeleri araştırdıklarını dile getiren Uyar, "Uzun süre İtalya ile Fransa arasında yatırım yapma düşüncemiz geldi gitti. İtalyan toplumunun bize yakın olması, biraz da benim öğrenciliğimden kalan sevgi sebebiyle İtalya’yı tercih ettik" dedi.
Türkiye-İtalya lojistiğinin çok kuvvetli olmasının bu kararlarında etkili olduğunu vurgulayan Permak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, şöyle devam etti:
"Bu tür yatırımlarda lojistik çok önemli. THY’nin Venedik’e 3 seferi var. Bunun da bizim için bir sinerji yaratabileceğini düşündük. Öte yandan, Türkiye’den getireceğimiz malları, Trieste Limanı’ndan rahatlıkla getirebileceğimizi de gördük ve bu yatırıma karar verdik."
İTALYA’DA YATIRIMIN ZORLUKLARI
Bu girişimlerinin hiç kolay olmadığını ve çok dikenli yollardan geçtiklerini anlatan Selim Uyar, İtalya’da yatırım yapmanın zorluklarını şöyle sıraladı:
"Biz bilhassa hukuki noktalarda çok zorlandık. Avukatların çok yüksek ücretleri ve eksik bilgilerine maruz kaldık. Yatırımcıların hızlı destek alabileceği, danışabileceği adres yok. İtalya’da çok yavaş ilerleyen bir bürokrasi var. Türkiye’nin çok eski yıllarına benziyor. Restorasyon konusunda gereken izinler çok geç veriliyor. Bu yatırımları geciktiriyor. Çalışanlara çalışma izni alma konusunda da sıkıntı çekiyoruz. Ancak, İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu bizim vize talebimizi çok kısa sürede değerlendirerek destek oldu. Öte yandan, bu tür yatırımlarda Türkiye’de çok ciddi teşvikler var, ama İtalya’da turizm yatırımları konusunda bir teşvik yok. Kurallar doğru, hukuk doğru, her şey doğru işliyor, ama yatırımcı desteği yok."
"TÜRKİYE STANDARTLARINDA OTEL ÇOK AZ"
İtalya’daki otellerin çok eskimiş olduğuna değinen Uyar, "Türkiye standartlarında otel çok az maalesef. Çok eskimişler ve yenilenmemişler. Çünkü teşvik yok. İnsanlar yatırımı yenileme ya da büyütme konusunda tedirgin. KDV alımları çok uzun sürüyor. Bu da, KDV alacaklı şirketler için ciddi bir finans yükü oluşturuyor" dedi.
San Clemente Adası’nın da böyle olduğunun altını çizen Uyar, “Şimdi biz yeniliyoruz. Bu yatırımı İtalyan firmaları yapmıyor. Haklı sebepleri de var; devletin desteği yok. İtalyan yetkililer ise bize destek vereceklerini söylediler. Bu konuda bir görüşmemiz olacak” diye konuştu.
"İTALYAN DEVLETİ YATIRIM DAVETİ YAPIYOR"
İtalya’da halen çok büyük fırsatlar olduğunu ifade eden Uyar, Türk yatırımcıların, İtalya’daki ekonomik durgunluğu değerlendirmelerini önerirken, "Bu dönem olmasa, bu adayı bu fiyatlarla alamazdık. Çünkü çok tarihi, San Marco Meydanı’nın tam karşısında ve Venedik’in gözbebeği. Ancak bu süreç çok uzun sürmeyecektir. İtalyan hükümeti gereken tedbirleri alıyor ekonomi düzelsin diye. Bilhassa gayrimenkulde Türk yatırımcıların ellerini çabuk tutması gerekiyor" çağrısında bulundu.
İtalya’da bu fırsatın her zaman olmayacağını belirten Uyar, ekonomik krizi lehlerine kullanmaları gerektiğine vurgu yaparak, "İtalyan yetkililer bu yatırımı yapmamızdan  memnun. Otelin açılacağı 15 Nisan’dan sonra diğer yatırımlara da bakacağız. Bu arada İtalyan devletinden de bize öneriler var. Küçük sarayları uzun vadeli kiralamak istiyorlar" diye konuştu.
"BURADA TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRIYORUZ"
Bir sanayi toplumu olmasına rağmen kriz nedeniyle ve bankacılık sisteminin de buna hazır olmaması sebebiyle İtalya’da yatırımların durmuş vaziyette olduğunu hatırlatan Uyar, "İtalya’nın iyi günlerinde böyle yerleri almak kısmet olmaz. Çünkü İtalya’da çok zenginler var. Biz bu fırsatı kullandık. İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan da yapılabilir yatırımlar. Buralarda Türk bayrağının dalgalandırılmasının hiçbir mahsuru yok" dedi. ABD’li ya da Avrupalı şirketlerin Türkiye’de yatırım yapıp, gelirlerini kendi ülkelerine götürdüklerinin altını çizen Uyar, "Biz de Türkiye’ye getireceğiz" dedi. 10 yıl önce hayal edilemeyecekken günümüzde "Türkler yatırım yapsın" diye, Avrupa ülkelerinin toplantılar düzenlediğini vurgulayan Uyar, "10 yıl önce Türkleri kimse dinlemezdi. Bu, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gösteren çok büyük bir gelişme. Türkiye’nin bir yıldız olduğu ortada. Burada hükümetin politikalarının dışında, Türk yatırımcıların cesaretli ve aktif olmalarının da çok büyük rolü var" dedi.
600 KİŞİYE İSTİHDAM
Adada 600 kişiye istihdam sağlanacağını açıklayan Permak’ın 1 numaralı ismi Uyar, Türkiye’den getirecekleri başarılı elemanları da bu projede görevlendireceklerini ve üst pozisyonlarda onların yer alacağını ekledi. Adaya çok büyük bir katma değer sağlamaya geldiklerini ifade eden Uyar, "Ben dahil bütün ekibim, günde 16 saat adada çalışıyoruz. Bunu kolay kolay hiçbir yatırımcı yapmaz. Ada ve otel binası çok tarihi ve içinde de 1130 yılından kalan çok güzel bir kilise var. Bunu da gözbebeği gibi restore etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Venedik’in dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olduğunu da anımsatan Selim Uyar, "Otel fiyatları çok pahalı ve bunun karşılığında aldığınız servisler çok düşük. San Clemente’deki doluluk oranı yüzde 83. Yani orayı hiç yenilemesek de bu oranda doluluk olur. Ancak Venedik’te yeni tesisler açılacağından rekabete girmek için burayı yenilemeyi tercih ettik. 2014 sezonuna iyi bir kadroyla girmek istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.