VATİKAN, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin büyükelçiliklerine birer diplamatik yazı göndererek, Papa’nın, çatışmaların sürdüğüı Ortadoğu’daki Hıristiyanlar'ın durumu ve barış için endişelerini dile getirdiği açıklamalarına dikkat çekti.
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, başta İsrail-Filistin ve Irak olmak üzere Ortadoğu'daki çatışmaların son bulması için çeşitli vesilelerle dualar ederken, diyalog, uzlaşma ve barış çağrısında bulundu.
Özellikle Irak’ın kadim toplumu Hıristiyanlar'ın yaşadıkları toprakları terk etmeye zorlanmalarını da yakından takip eden Vatikan Devlet Sekreterliği, bu konularda kamuoyunda geniş yer bulan Papa’nın açıklamalarını bir araya getirerek, Vatikan’a akredite ülkelerin büyükelçiliklerine diplomatik yazı gönderdi.
Haziran-Temmuz dönemine ait açıklamalara yer verildiği belirtilen notanın amacının, söz konusu ülkelerin dikkatini, çatışmalarda mağdur olan Ortadoğu’daki Hristiyanların durumu ve Papa’nın barış için endişelerine çekmek olduğu kaydedildi. 
Vatikan Radyosu’na konuşan Papalık Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Başpiskopos Dominique Mamberti, ülkelerin temsilciliklerine gönderilen yazının, diplomatik kanallarla, uluslararası otorite ve hükümetlerin dikkatini, Hıristiyanlar'ın durumuna çekmeyi amaçladığını söyledi.
Mamberti, Ortadoğu’daki korku içinde yaşayan Hıristiyanlar'a haksız olarak acı çektirildiğini ve çoğu Hristiyanın göç etmeye zorlandığını hatırlattı. Sadece Musul’da 30 kilise ve manastırın, aşırıcıların işgali altında olduğunu ve zarar verildiğini dile getiren Mamberti, "Uzun yıllardan sonra bu kiliselerde ilk kez Pazar ayini yapılamadı" dedi.
Mabberti, "Birçok Ortadoğu ülkesinde olduğu gibi Irak’ta da, Kilise’nin doğuşundan beri Hristiyanlar vardı ve toplumun gelişmesi için hep anlamlı bir role sahip oldular" derken, Hıristiyanlar'ın o topraklarda, barış ve uzlaşmaya katkıda bulunarak varlığını sürdürmek istediğini ifade etti.
Uluslararası toplumun bu yaşananlara kayıtsız kalmaması gerektiğini bildiren Mamberti, Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerinin, farklı toplulukların bir arada yaşadığı bir rol model olması gerektiğini ifade ederek, aksi halde tüm dünya için büyük bir kayıp ve kötü bir alamet olacağını öne sürdü.
İsrail’in saldırısı altında olan Gazze’deki gelişmeleri‘trajik ve üzücü’ olarak niteleyen Fransız din adamı, oradaki durumun kaçınılmaz olduğunu düşünmenin, doğru olmadığını da belirtti.