VATİKAN, Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde katılımını geri çektiği Expo 2015 fuarına katılım protokolünü imzaladı.
Vatikan, İtalya’nın sanayi ve ticaret başkenti Milano’da düzenlenecek olan Expo 2015’e katılımına imza koydu. Milano Expo 2015 Fuarı’nın İtalya hükümeti tarafından atanan Baş Komiseri Giuseppe Sala ile Papalık Kültür Konseyi Başkanı ve Expo 2015 Komiseri Kardinal Ravasi tarafından Papalık Sarayı’nda gerçekleştirilen Katılım Protokolü’nün imza töreninin ardından basın toplantısı düzenlendi.
Kardinal Ravasi, 1 Mayıs-31 Ekim 2015 tarihleri arasında “Gezegenimizde beslenme, yaşam için enerji” temasıyla düzenlenecek olan ve 140 ülkenin katılacağı fuarda kendilerinin ise, “Sadece ekmek değil” temasıyla yer alacaklarını belirtti. Dini ve kültürel boyutlarıyla beslenmenin önemini anlatacaklarını söyleyen Ravasi, fuarda yer alacak olan Papalık pavyonunun, evrensel paylaşım ve dayanışma değerlerinden, israf edilmemesi ve yağmalanmaması gereken yeryüzü kaynaklarının korunmasına kadar, beslenme konusunda insanları derin düşünmeye sevk edeceklerini kaydetti.
TÜRKİYE GEREKÇE GÖSTERMEDEN ÇEKİLDİ
Türkiye, Expo 2015 fuarına katılmama kararını, herhangi bir gerekçe göstermeden yaklaşık iki hafta önce, Roma Büyükelçiliği kanalıyla İtalya’ya resmen iletmişti. Resmi katılmama nedeni açıklanmamasına karşın, İtalya’nın 2020 Expo’su için İzmir’i destekleyeceği sözünü vermesine karşın Dubai lehine oy kullanmış olmasının en olası nedenler arasında gösterildiği öne sürülmüştü.
Hürriyet’te yer alan haberde, diplomatik çevrelerde yapılan değerlendirmelerde, katılmama kararının doğrudan Başbakanlık tarafından alındığı, Dışişleri’nin bu karardan çok da memnun olmadığının kaydedildiği aktarılmıştı.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu karardan haberleri olmadığı, bunu İtalyan gazeteci Alberto Negri’den öğrendiği iddia edilmişti. Bu konuyu, Il Sole 24 Ore gazetesindeki haberine taşıyan Negri bu durumun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın artık sadece kendisine çok sadık insanlara güvenmesi ve hükümet içinde kopukluk yaşanmasından kaynaklandığını yazmıştı.
İtalyan yetkililer ise bu kararın şokunu yaşarken, 2012 yılında Expo 2015 Katılım Protokol’ünü imzalayan 7’nci ülke olan Türkiye’nin bu kararı yeniden gözden geçirmesi gerektiğini dile getirmişlerdi.

EÇ(SS)