TÜRKİYE Cumhuriyet’inin kuruluşunun 90. yılı, dış temsilciliklerde de kutlandı. Vatikan Büyükelçiliği’nde dün akşam verilen resepsiyona, çok sayıda davetli katıldı. İsrail’in Vatikan nezdindeki büyükelçisinin de, Mavi Marmara olayından sonra ilk kez buradaki resepsiyona katılması dikkat çekti.
Roma’daki Lovanio Caddesi’nde bulunan Vatikan Büyükelçiliği rezidansında, Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve eşi Prof. Dr. Belkıs Gürsoy’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona, başta Papalık Doğu Kiliseleri Cemaati Başkanı Kardinal Leonardo Sandri ve Fener Rum Patrikhanesi’nin Roma’daki temsilcisi olmak üzere çok sayıda din adamı, aralarında İsrail’in de bulunduğu 30’un üzerinde ülkenin büyükelçisi ile Türk ve İtalyan konuklar katıldı. Öte yandan, 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail’in Mavi Marmara gemisine baskın düzenlemesinin ardından ilk kez bu ülkenin büyükelçisinin, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği’ndeki bir davete icabet ettiği belirtildi. Diplomatik kaynaklar, Büyükelçi Zion Evrony’un bu davete katılmasını, "İki ülke arasındaki ilişkilerde çözülmenin işareti" olarak niteledi.
TÜRKİYE, EN FAZLA MUVAFFAK OLDUĞU DÖNEMLERDEN BİRİNİ YAŞIYOR
Günün anlamına ilişkin gazetecilere açıklama yapan Büyükelçi Gürsoy, "Cumhuriyetimizin kurucusu, tarihe akıp giden her on yılda, Cumhuriyetimizi daha büyük coşkularla kutlamamızı bize öğütlüyordu. Gerçekten de Türkiye, 90 yıldan beri almış olduğu bu harikulade yolda büyük başarılara imza attı. İnsanlarla çok güzel ilişkiler kurdu, farklı ülkeleri birleştirdi, köprüler oluşturdu, dinleri ve kültürleri müşterek bir ahlak içerisinde toparlamaya çalıştı. Bazen daha az muvaffak oldu galiba ama şimdi en fazla muvaffak olduğu dönemlerden birini yaşıyor" ifadelerini kullandı.
CUMHURİYETİN REFERANSIYLA GÜZEL İŞLER BAŞARILACAK
Vatikan Büyükelçiliği’nin kendi çapında çok farklı kişilerden, profesörlerden, din adamlarından, Romalılardan oluşan bir davetli kitlesine her zaman sahip olduğunu dile getiren Gürsoy, şöyle konuştu:
"Bunu biz bugün daha da fazla olarak gördük. Hatta 'Acaba gelir mi?' diye düşündüğümüz, çok farklı diplomatik anlamda tedirginlikleri olabileceğini sandığımız bazı büyükelçilerin de burada olduğunu görmek bizi fevkalade memnun etti. Kültür ve dostluk yolunda, Cumhuriyetin referansıyla harikulade güzel işler başarılacak, geleceğe de güzel adımlar atılacak diye ümit ediyorum. Bu coşku aynı zamanda bize böyle bir ilhamı da veriyor."