ALMANYA'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde, Uyum Meclisleri Seçimi 25 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak. Avrupa Parlamentosu Seçimleri ve Yerel Seçimler ile aynı günde yapılacak olan Uyum Meclisleri Seçimi ile ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Artık uyum meclislerine seçilen her üyenin, bir yedeği olacak. Böylece uyum meclislerinin daha etkin çalışması sağlanacak.
Öte yandan, KRV Eyaleti Uyum Meclisleri Birliği (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek, Uyum Meclisi Seçimlerinde sadece yabancı pasaportluların değil göçmen kökenli Alman vatandaşlarının da oy kullanabileceğine dikkat çekti.
LAGA Başkanı Tayfun Keltek şu bilgileri verdi:
"Uyum meclisi seçimlerinde Alman vatandaşı olmayanlara doğrudan seçmen belgesi gönderilecek. Fakat göçmen kökenli Alman vatandaşlarının oy kullanabilmesi için bir forum doldurarak başvurmaları gerekiyor. Bu dönem uyum meclislerine nitelikli adayların başvurması için kampanya yaptık. Yaklaşık 80 bin Euro harcayarak 20 kentte aday yetiştirme seminerleri vermeye başladık. Artık seçilen her adayın bir de yedeği olacak. Önceden, seçildiği halde toplantılara katılmayanlar oluyordu. Bu da uyum meclislerinin çalışmalarını olumsuz etkiliyordu. Daha önce adayların seçim kampanyaları kişisel finansal kaynaklarıyla sağlanıyordu. Bu yüzden kamuoyunda yeterince dikkat çekmiyordu. Bu dönem seçimi, Avrupa Parlamentosu Seçimleri ve Yerel Seçimler ile birlikte yapacağımız için katılımın yüksek olacağını düşünüyorum."
ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
LAGA Başkanı Tayfun Keltek, uyum meclislerinin etkisinin zayıf olduğu yönündeki eleştirilere de cevap verdi. Keltek, "Uyum meclislerinin ciddiyetini anlamak lazım. Bu iş yerel düzeyde yapılabilecek en ileri adım. Özellikle KRV'de önemli ilerlemeler kaydettik. Uyum meclisinin neler yaptığı konusunda iki somut örnek vermek istiyorum: Köln'de yaşayan 18 yaşın altındaki gençlerin yüzde 50'si göçmen kökenli. Buna karşın Köln Belediyesi'nde meslek eğitimi yapan göçmen kökenli gençlerin oranı yüzde 2,5 civarındaydı. Bizim çalışmalarımız sayesinde bu oran yüzde 33'e çıktı. Bunun yanında Türkçe ve Almanca iki dilli eğitim veren ilkokullar ve anaokullarının açılmasını sağladık. İki dillilik göçmen çocuklar için önemli bir avantaj ve biz bu avantajdan toplumun faydalanmasını istiyoruz" diye konuştu.

HA(SS)