Sadi KAYMAZ / PEKİN, () - ÇİN devlet medyası, Şincan'ın güneyinde 27 Temmuz’da patlak veren kanlı olaylarda 96 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Resmi haber ajansı Xinhua, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar iline bağlı Yarkent ilçesinde Pazartesi günü meydana gelen terör saldırısında 37 sivilin öldüğünü, 59 teröristin ise polis tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Bölge ÇKP Sekreteri Zhang Chunxian'in verdiği bilgileri aktaran Xinhua, 13 sivilin yaralandığını ve 215 kişinin tutuklandığını da kaydetti, ancak olaylarda yaşamını yitiren polis ya da asker olup olmadığını konusunda bilgi vermedi.

Çin devlet medyası, saldırganların Yarkent'in Elişku ve Huangdi kasabalarında karakol ve hükümet binalarına saldırıp, araçları tahrip ettiğini öne sürmüştü.

ABD merkezli Uygur Amerikan Derneği ise, bölgede yaşayanlara dayanarak, Uygurların Ramazan baskılarını ve yargısız infazları protesto etmekte olduğunu kaydetmişti.

Xinhua’nın gece saat 2 civarında servis ettiği haberinde ayrıca, olaylar sonrasında pala ve baltaların yanı sıra, Cihat posterlerine el koyulduğu iddia edildi.

Saldırının, Doğu Türkistan İslami Hareketi'yle yakın bağlantılı olan Nuramat Savut tarafından planlandığının ileri sürüldüğü haberde, Savut'un 2013 yılından beri ayrılıkçılık ve dini aşırıcılık propagandası yaptığı belirtildi. Pekin yönetimi, varlığı tartışmalı olan bu örgütü şiddet eylemlerinden sorumlu tutuyor.

Bölgenin dış dünyaya kapatılması nedeniyle, kanlı olayların gerçek plançosu hakkında tesbit yapılamadığı kaydedildi. 

Çin medyasına göre, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde son 2 yılda meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısı 300’e yaklaştı. Bu yılın ilk 6 ayındaki çok sayıda şiddet eyleminde toplam 76 kişi hayatını kaybederken, bu sayı bu haftaki olaylarla 170’i aştı.

Kaşgar kentindeki İdgah Camii İmamı Cuma Tahir, Çarşamba günü uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybederken, katil zanlısı olduğu iddia edilen 2 Uygur aynı gün polis tarafından vurulmuştu.

Hotan ilinin Karakaş ilçesinde Perşembe günü de 9 Uygur, yine polis ateşiyle öldürülmüştü