MAKEDONYA’da, özelikle başkent Üsküp’te protestolar bir haftadır durmuyor.
Geçen hafta cuma günü başlayan protestolar bugün de cuma namazından sonra düzenlendi. Geçen cuma gününe kıyasla bugün protestolara katılanların sayısı daha yüksekti. Yahya Paşa Camii'ndeki namazın ardından başlayan protestolara binlerce kişi katıldı. Protestocuların arasında Struga Belediye Başkanı Zijadin Sela, Arnavut asılı Makedonya milli takımı boksörü Nuri Seferi ve eski milletvekili Hüsni Şaçiri bulundu. Makedonya Hükümet binasına doğru yürümek isteyen binlerce Arnavut bu sırada polis engeline takıldı. Çatışmadan kaçınan Arnavut protestocular hapiste bulunan 6 kişinin hemen serbest bırakılmasını, 6 kişiyi cinayet ve terör suçlamalarıyla müebbet hapse mahkûm eden hakimlerin istifa etmelerini, İçişleri Bakanın istifa etmesini ve protestolarda tutuklananların serbest bırakılmalarını talep etti . Protesto edenler bir hafta içinde bu talepler kabul edilmediği takdirde, protestoların radikalleşeceğini bildirdiler. Yüzlerce polis ile zırhlı araçlardan oluşan polis kordonu önünde istemler dille getirildikten sonra, 'UÇK ve Arnavutlara hürriyet' sloganları atan protestocular dağıldı. HÜKÜMET BİNASI ZIRHLI ARAÇLARLA VE ÇOK SAYIDA POLİS İLE KORUNDU
Arnavutların protestolara başlamasından önce, Üsküp’te hayat durdu. Dükkânlar kapandı. Makedonya Hükümet binası ise önünde ise zırhlı araçlar ve çok sayıda polis hazır durumda bulundu.
Protestolar nedeniyle , Makedonya, Kosova ile sınır kapısını kapattı .Kosovalıların, Makedonya’ya girmeleri izin verilmedi.
GÜNLERCE SÜREN PROTESTOLARIN NEDENİ
6 Arnavut’un cinayet ve terör suçlamalarıyla müebbet hapse mahkum edilmesi protestolara neden oldu. Makedonya'da iki yıl önce 5 Makedon balıkçı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın ardından çok sayıda Arnavut, terörizm suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.