AVRUPA Birliği Adalet Divanı’nın bir İspanyol vatandaşının açtığı davada, talep olması halinde ilgisiz ve geçersiz bilgilere yönelik linklerin arama motorlarından silinmesi gerektiğine hükmetmesi en çok siyasetçi, sanatçı ve işadamlarına yaradığı ifade edildi.
"Unutulma hakkı" olarak da adlandırılan bu uygulamanın yürürlüğe girmesi ile birlikte İspanya’da çok sayda başta siyasetçi olmak üzere sanatçı ve işadamlarından geçmişi ile ilgili bilgilerin silinmesi yönünde Google’a talep geldiği açıklandı. İspanyol basını, siyasetçilerin yolsuzluklar, sanatçıların ise gençliğindeki bazı olayların silinmesine yönelik başvurular yaptığını yazdı. Google 'Unutulma Hakkı' için başvuranlar arasında doktorların da olduğu belirildi. Doktorlardan birinin hastalarının kendisi hakkında yaptıkları yorumlar için Google’da silinmesi yönünde başvuru yaptığı ortaya çıktı.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) geçtiğimiz günlerde Mario Costeja adlı bir İspanyol avukatın açmış olduğu davayı karara bağlıyarak Google gibi arama motorlarının talep olması halinde geçmişe dönük bazı bilgilerin 'Özel hayatı' ihlal edebilir gerekçesi ile silmesi gerektiğine hükmetmişti.
 

MÇ(GE/İD)