ÇAĞIMIZIN en önemli orkestra şeflerinden biri olarak nitelendirilen, İtalyan Claudio Abbado 80 yaşında öldü.
İtalya'da 10 yıla yakın süreden bu yana kanserle mücadele ettiği bilinen Claudio Abbado, Bolonya’daki evinde 80 yaşındayken yaşama veda etti. 1969-86 arasında Milano La Scala Operası'nda önce orkestra şefliği, daha sonra da müzik yönetmenliği yapan Abbado, 1971'de Viyana Filarmoni Operası'nın sürekli şefliğine, 1986'da da Viyana Devleti Operası'nın müzik yönetmenliğine getirildi. 1978-83 arasında Londra Filarmoni Orkestrası'nı yönetti ve bunu takiben 5 yıl boyunca müzik yönetmenliğini yaptı. 1989'da ölen Herbert von Karajan'ın yerine Berlin Filarmoni Orkestrası'nın müzik yönetmenliğine getirilen Abbado, ertesi yıl ek olarak Berlin Gustav Mahler Orkestrası'nın yöneticiliğini üstlendi. Abbado, 1991 yılında Viyana Devlet Operası'ndaki görevinden ayrıldı.
Ünlü şef, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından 30 Ağustos 2013 tarihinde ‘Yaşam Boyu Senatör’ unvanıyla onurlandırılmıştı. Acı haberin ardından açıklama yapan Napolitano, “Bu benim için çok büyük bir acı. İtalya’ya ve kültür dünyasına başsağlığı diliyorum” mesajı verdi.
Başbakan Enrico Letta ise, müzik ve kültür dünyasının gerçek bir başaktörünü kaybettiğini ifade ederek, “Onun yeteneği, kariyeri boyunca elde ettiği ulusal ve uluslararası başarıları, sadece ülkemiz için bir referans noktası olmayacaktır” dedi.
Önümüzdeki günlerde La Scala Tiyatrosu’nda Abbado anısına bir konser düzenleneceği belirtildi.

EÇ(AÖ/İD)