Mahmut TOSUN/ BERLİN,(Almanya),() -ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Berlin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda (ILA) Türk stantlarını gezdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte ILA'nın açılışını yapan Ulaştırma Bakanı Elvan daha sonra Türkiye stantlarını ziyaret etti. Burada katılımcı firma yetkilileriyle bir süre sohbet eden ve bilgiler alan Bakan Elvan, Atak Helikopteri ve insansız hava aracı (İHA) ANKA'yı da yakından inceleme fırsatı buldu. Bakan Elvan, bir ara Atak'ın kokpitine de girerek yetkililerden teknik bilgiler aldı. Kokpitin içinden basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Lütfi Elvan, artık Türk mühendislerinin, Türk firmalarının böyle bir helikopteri üretebildiğini ve bunun gurur verici olduğunu söyledi.
"Şu anda 10'un üzerinde Atak Helikopterimiz hazır, üretimi tamamlandı" diyen Bakan Elvan şöyle devam etti: "Yine çok yoğun bir şekilde üretimine devam ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'mize önemli bir güç katacaktır. Ayrıca bu helikopterlerimizi ihraç etmeyi de düşünüyoruz. Türk kuruluşlarımızın ürünlerini bu Atak helikopterimizde görmemiz mümkün. Bu kuruluşlarımız kendileriyle de işbirliği halinde inşallah çalışmaları yoğunlaştıracaklar. Hem kendi savunma sanayimize yönelik, hem de ihracata yönelik çok daha iyi gelişmeleri önümüzdeki dönemde göreceğiz."
Türkiye'nin 10 sene öncesine kadar savunma sanayisiinde yerli katkı oranının yüzde 20-25'ler seviyesinde olduğunu söyleyen Bakan Elvan, bugün bu oranı yüzde 56'ya yükselttiklerini ve bunun müthiş bir şey olduğunu vurguladı.
TÜRKİYE'YE KARŞI ÖZEL BİR İLGİ VAR
Savunma sanayiinde gelişmiş ülkelerin Türkiye'ye karşı özel bir ilgisi olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Elvan, "Zaten bu fuarda da Türkiye'nin ortak ülke olması ve bize böyle bir davetiye gönderilmesi bunun en önemli göstergelerinden biridir. Türkiye'nin potansiyelini Almanya görüyor, Amerika görüyor, Fransa görüyor. Bu ülkelerin Türkiye ile işbirliği yapmak istemeleri, Türkiye'ye yatırım yapmak istemeleri gayet doğal" dedi. REKABET EDEBİLECEK KONUMA GELECEĞİZ
Türkiye'nin diğer ülkelerle kıyaslandığında çok hızlı büyüyen ve gelişen bir ülke olduğuna değinen Bakan Elvan, savunma sanayiinde AR-GE alanında önemli yatırımlar yapıldığının altını çizdi. "Kısa dönemde gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek konuma geleceğimizi ümit ediyorum" diyen Ulaştırma Bakanı, yeni işbirlikleriyle, daha iyi, daha vasıflı ürünler üretebileceğimize inandığını vurguladı.
EKONOMİYİ VE DEMOKRATİKLEŞMEYİ FARKLI GÖRMEDİK
Fuardan ayrılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, daha sonra bir sivil toplum örgütü olan Berlin UETD'nin temsilcileriye bir araya geldi. Berlin Büyükelçilik binasında gerçekleşen toplantıda Elvan temsilcilerin talepleri ile şikayetlerini dinledi.
Buradaki konuşmasında, son 12 senede Ak Parti döneminde Türkiye'de önemli gelişmeler sağlandığını söyleyen Bakan Elvan, ülkenin 4 kata yakın oranda büyüdüğünü kaydetti. Demokretikleşme ve ekonomik büyümeyi birbirinden ayrı görmediklerini söyleyen Bakan Elvan, "Biz hiçbir zaman demokratikleşmeyi ekonomik ve sosyal alandaki kalkınmadan gelişmeden farklı görmedik. Bu iki alanı birlikte değerlendirdik" dedi.
AB BİZE AYNI SADAKATLE KARŞILIK VERMEDİ
Türkiye AB ilişkilerine de değinen Bakan Lütfi Elvan, Avrupa Birliği sürecinde mevzuat uyumu açısından çok önemli gelişmelerin sağlandığına değindi. Kendi müktesebatımızı AB'ye uyarlama konusunda inanılmaz çalışmalar yapıldığını söyleyen Bakan Elvan, "Mevzuatımız Avrupa Birliği'ne büyük ölçüde uyumlu hale getirildi. Ancak bizim yapmış olduğumuz gayret, çaba ve çalışmalar karşısında Avrupa Birliği'nin bize aynı sadakatle karşılık verdiğini söylemem mümkün değil. Ama biz yine de yolumuza devam edeceğiz. En nihayetinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olup olmamasına belki AB kadar Türk halkı karar verecektir" diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Berlin'deki temaslarını tamamladıktan sonra 40 ülkenin ulaştırma bakanlarının katılacağı Uluslararası Ulaştırma Forumu'na katılmak üzere Almanya'nın Leipzig şehrine gidecek.

MT (DG/RT) (FOTOĞRAFLI)