RUSYA yanlılarının eylemlerinin sürdüğü Ukrayna’nın doğu ve güneydoğusunda tansiyon yükseliyor. Olayların merkezi Donetsk’te 1 Mayıs’ta çıkan olaylarda onlarca kişinin yaralanmasının ardından, Slavyansk'ta ordu müdahaleye başladı.
Donetsk'te bağlı Slavyansk'ta ordu kontrolü ele geçirmek için harekete geçti. Her iki taraftan da hayatını kaybedenler olduğu bildirildi ancak ölü sayısı hakkında henüz net bir bilgi verilmedi. Milisler, orduya ait üç helikopteri düşürdü.
Donetsk’te polisle yaşanan çatışma sonrası savcılık binasını ele geçiren yaklaşık bin kişilik grup binaya tek taraflı ilan edilen “Donetsk Cumhuriyeti” bayrağı astı. Çıkan olaylarda 26 kişinin yaralandığı, ateş açılması sonucu yaralanan dört kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Donetsk’e bağlı çeşitli ilçelerde de Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar kontrolü ele geçirmeye devam ediyor. Donetsk’te Rusya yanlıları, 11 Mayıs’ta bölgenin özerkliğinin ilan edilmesi için referanduma gidileceğini duyurmuştu.
Ukrayna’nın geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, ordunun eylemcilere karşı 'terör operasyonu'na yeniden başlamasını öngören kararnameyi onayladı. Olayların alevlenmesi üzerine Moskova’dan tepki gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna, Rusya, ABD ve AB temsilcilerinin Cenevre’de tansiyonun düşürülmesi amacıyla imzaladıkları anlaşmanın şartlarının Kiev yönetimi tarafından yerine getirilmediği belirtilerek, "Kiev yönetiminin Ukrayna’nın güneydoğu bölgelerinde, aşırı milliyetçi Sağ Sektör örgütünün militanlarının da katılımıyla askeri operasyon yapacağı yönünde çıkan haberler ciddi endişe yaratıyor. Ukrayna hükümetinin’ böyle sorumsuz ve saldırgan eylemleri hayata geçirmesi felaket niteliğinde sonuçlara yol açar" denildi.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kiev yönetiminin ülkenin doğu bölgelerindeki askeri operasyonlara son vermesi ve Ukrayna anayasasında köklü reformlar için diyalog girişimlerine destek verilmesi çağrısında bulunduğu bildirildi.
Bu arada Ukrayna'da savaş tehdidine karşı önlem olarak yeniden zorunlu askerlik uygulamasına geçildi.

SK(SS)