AVRUPA Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışındaki seçmenleri oy kullanmaya davet etti.
Çelik, oy kullanmak için 21-25 Temmuz tarihleri arasına randevu alma zorunluluğu bulunduğunu hatırlattı. UETD olarak özellikle son 2 yılda tüm seçimlerde katılımı arttırmak için çeşitli projeler ürettiklerini belirten Süleyman Çelik şöyle konuştu: "Siyasilerden kanaat önderlerine, basından çeşitli toplum önderlerine kadar bir yığın çalışmalar içerisinde bulunduk. Bu günde yarım asırdan sonra mevcut hükümet tarafından Batı Avrupa'daki biz Türk kökenlilere oy kullanma hakkı verildi. Buraya kolay gelinmedi. 2010 yılında Avrupalı Demokratlar olarak Türkiye’deki parlamentoya yaptığımız ziyarette bütün siyasi partilere bu katılım talebimizi ilettik. Bu yasa 2011 yılında düzenlendi. Aynı yıl yapılan seçimlerine altyapı hazırlığından dolayı yetiştirilemedi. Kısmet bu güneymiş. 10 Ağustos'ta yapılacak olan ve Başbakanımızın kendisinin de aday olduğu seçimlere tevafuk etti. Bundan önce gümrük kapılarında oy kullanılsa da yarım asırdır oy kullanamamış bu toplum ilk defa sandıkla buluşuyor. Tabii ilk olmanın zorlukları da var. Almanya'da 7 noktada oy verme imkanı verildi. Bu kadar yoğun nüfusun yaşadığı yerde 7 noktada oy verme gerçekten zor bir olay. 1 milyon 380 bin 963 seçmenimiz var. Sadece Kuzey Rren Vestfalya eyaletinde 500 bin seçmenimiz var. 20 gündür seçime katılımı artırmak için çeşitli programlar yapıyoruz. Sürecin ramazan ayına rast gelmesiyle iftar sahur yada gündüzleri ardı ardı programlar içerisinde seçim gündemli çalışıyoruz. Vatandaşımız geçmişte olduğu gibi sınır kapılarında sadece giriş çıkış esnasında oy kullanabileceğini zannediyor."
RANDEVU ALIN
21-25 Temmuz tarihleri arasına randevu alma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Süleyman Çelik, bu usulün zor bir yol olduğunu defalarca yetkililere bildirdiklerini anlatırken şöyle devam etti:
"Hiç olmazsa bazı sandıklarda randevu almadan nasıl olsa vatandaş oraya gelmiş o anda orada randevu alarak bilgisayar ortamında oyunu kullansın' dedik, bu maalesef gerçekleşmedi. Burada gençlerimize çok iş düşüyor. Bilgisayardan anlamayan yaşlılarımıza randevu hususunda yardımcı olmalarını tavsiye ediyoruz. Zira 1 kişi 5 kişi için randevu alabiliyor. Bundan sonra ikinci zorlukla karşılaşmamız ise sandıkların bizlere uzak olması. Bunu zorluk olarak görmüyoruz. Bizim insanımız geçmişte çok fedakarlıklar yaptı. Hatta daha zorunu yaptı. Uçak kiralayıp, ya da arabalarına atlayıp memlekete kadar oyunu kullanmaya gitti. En sıkıntılı olarak biz randevu sistemini görüyoruz. Siz randevu almazsanız sistem size otomatikman randevu veriyor. Bir iyi taraf randevunuzu 5 gün içerisinde başka bir tarihle değiştirme imkanına sahip oluyorsunuz. En iyi tarafı ise siz randevu alsanız bile yurt dışında yaşadığınızdan dolayı Türkiye'ye gittiniz her hangi bir gümrük işleminin yapıldığı sandığa giderek 26 Temmuz -10 Ağustos tarihleri arası oyunuzu orada kullanabiliyorsunuz."
KATILIM ÖNEMLİ
Katılımın yüksek olması için herkesi sandık başına davet eden Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim şu an '4'üncü kuşak' diye bir problemimiz var. Bu çocuklar askerlik yapmamak için Türk vatandaşlığı kimliğini terk etmeye başladılar. 2 milyon 800 bin seçmenimiz var. Bizim bir yığın problemlerimiz var. Seçimdeki katılım orantımıza göre seçilme hakkımızı alabilme durumumuz söz konusu. Bu hakkı elde edebilmemiz için katılımın yüksek olması gerekmektedir. Katılım zayıf çıktığında cılız çıktığında, 'siz zaten seçime katılmıyorsunuz' diye kapılar yüzümüze kapanabilir. Onun için katılım hayati önem taşıyor. UETD olarak seçim gününe kadar çalışmalarımız devam edeceğiz."