İSPANYA MEDYASI: TÜRKİYE BİZE DEMOKRASİ DERSİ VERDİ
Türkiye’deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonları İspanya’da sosyal medyada en fazla tartışılan konuların başında geldi. Gazetelerin internet baskılarına da binlerce elektronik posta gönderen İspanyollar "Biz de Türkiye’deki gibi yürekli savcılar istiyoruz" derken  İspanya’daki yargının yavaş hareket etmesinden yakındı.
İspanyollar, 2008 yılında baş gösteren inşaat kökenli büyük ekonomik krizinden bu yana binlerce siyasi rüşvet dosyalarının açılmasına rağmen sadece senatör olan bir parti saymanının içeriye alındığını hatırlattı. 
İspanya’daki savcıların halen iktidarda bulunan Halk Partisi’nin başkanı ve Başbakan olan Mariano Rajoy’un da aralarında bulunduğu çok sayıdaki bakan ve üst düzey yöneticilerin bağış adı altında kayıt dışı maaş aldıklarını vurgulayan okuyucular bunların ispatlanmasına rağmen hiç kimsenin ceza almadığını ve istifa etmediğini ifade etti. İspanya’yı yıllardır meşgul eden ve Gürtel ile Barcenas adı altında anılan yolsuzluk soruşturmalarında iktidardaki Halkçı Parti’nin saymanlığını yapan eski senatör Luis Barcenas,imar izinleri ve kamu ihaleleri karşılığında büyük inşaat şirketlerinden bağış adı altında ücretler alıyor ve bu paraların bir kısmını düzenli olarak her ay zarflar içinde aralarında başbakanda olmak üzere partinin önde gelen siyasetçilerine dağıtıyordu. Halk Partisi’nin son 10 yılda inşaat şirketlerinden topladığı bağışların yaklaşık 4 milyar euro olduğu ileri sürülüyor.
Hükümet partisinin eski saymanlığını yapan Luis Barcenas’ın inşaat şirketlerinden imar izinleri ve kamu ihaleleri karşılığında aldığı bağışları İsviçre’deki bankalara yatırdığı da savcılık tarafından tespit edildi. Geçen hafta da savcılık Halk Partisi’nin Madrid’deki ana binasına polis göndererek arama yaptırmış ve parti binasının 2005-2009 yılları arasındaki onarımlarında yapılan ödemelerin yasadışı olduğunu savunmuştu. İspanyolların sosyal medyada tartıştığı ve gazetelere gönderdiği yorumlardan bazıları şöyle:
* Türkiye’deki bakanlar bizimkilerden daha fazla onurlu çıktı. Biz de savcılar suçlamaya tamamlamasına rağmen kimse istifa etmiyor.
* Türkiye demokrasisi ispanya demokrasisinden daha iyi işliyor.
* Türkiye’de hiç olmasa adalet işliyor bizde o bile yok.
* Türkiye’de çocuklarının yolsuzluk olaylarına karışması üzerine istifa eden bakanlar İspanya’ya ahlak dersi verdiler.
* Bir gün Türkiye’den demokrasi ve adalet dersi alacağımı asla tahmin edemezdim.
* Ben artık Türkiye’de yaşamaya gidiyorum.
* Türkiye’deki istifaları şaşkınlıkla izliyorum. Burada tanrı bile istifa etmiyor.
* Erdoğan’ın İspanya’dan öğreneceği çok şey var. Türk başbakan bizimki gibi yolsuzluk yapanların arkasında dursaydı sonunda bir şey olmazdı.
  MÇ(AÖ/İD)