Anayasa Mahkemesi’nin ‘‘15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” dair hükmü iptal etmesi ve ‘’12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanmasını hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu’’ kararının ardından, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile Başbakan YardımcısıMehmet Şimşek arasında Twitter üzerinden başlayan tartışmada İsveç Dışişleri Bakanı Wallström ilk defa Türkiye ile ilişkileri İsveç’in en büyük gazetelerinden Dagens Nyheter’in söyleşisinde değerlendirdi.Daha önce de hem kendisinin hem de Başbakan Stefan Löfven’in yaptığı ‘tweetin arkasındayız’ açıklamalarından sonra hala aynı pozisyonda olduğunu belirten Margot Wallström ‘İyi niyetine karşın Tweetini yanlış formüle edip etmediği’ yönündeki soruya ‘‘Kesinlikle hayır. Benim tweetimAnayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla ilgiliydi ki ortada zaten sadece bu karar var. Bu karar da şu anki, çocukların iyi korunmasını garanti eden yasayı yürürlükten kaldırmış oluyor. Ben ‘eğer hiç bir şey yapılmazsa bu tip suçlar cezasız kalabilecek’ dedim.’’ diye konuştu.
Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından toplu tutuklamalar, gazetelerin kapatılması, hakimlerin görevden alınması gibi gelişmelerin ardından bazı AB Bakanları ve Margot Wallström’ün eleştirel açıklamalarının, Türkiye’nin Wallström’e gösterdiği ‘tweet tepkisinin’ altında yatan ana neden olduğu değerlendirmesini yapan gazetenin sorusunu Wallström şöyle cevapladı;
"TÜRKİYE ONLARIN YANINDA OLDUĞUMUZU HİSSETMELİ"
‘‘Üç gün sonra AB Türkiye’deki darbe girişimini lanetledi. İsveç 16 Temmuz’da, yani darbeden bir gün sonra Türkiye’deki demokratik kurumlara olan desteğini açıkladı. Ancak bu girişime karşı verilecek cevabın uluslararası anlaşmalar ve yasalara uygun olması gerektiğine de işaret ettik. Bence Türkiye ile diyaloğun ve işbirliğinin  sürdürülüp güçlendirilmesi çok önem taşıyor. Türkiye onların yanında olduğumuzu hissetmeli.
‘‘Darbe sonrası yaptığımız açıklamalarda Türkiye’nin daha fazla şey söyleyip, tabii ki daha fazla angaje olmamız gerektiği beklentisinden dolayı tepkisinin anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum. Bunu dikkate alacağız. Karşılıklı ilişkilerimizin sürdürülmesi önem taşıyor.
‘‘AB – Türkiye yakınlaşmasında bizim Türkiye’nin en uzun süreli dostu ve destekçisi olduğumuzu sanırım Türkiye de biliyor. Bu nedenle Türkiye İsveç’in pozisyonundan şüphe duymasın. Biliyorlar ki biz onların yanındayız. Önemli olan (Türkiye’yi) terk etmediğimizi göstermek.’’
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile iyi ilişkileri olduğunu, birbirleriyle dürüst ve açık olarak konuşabildiklerini belirten İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, en kısa zamanda Türkiye’yi ziyaret ederek meslektaşıyla görüşeceğini sözlerine ekledi.