PARİS’te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Merkez binasında 2003 yılında imzalanan 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin Taraf Devletler Beşinci Genel Kurul Toplantısı 2-4 Haziran tarihlerinde yapıldı.
Türkiye Sözleşme’nin 'Yönetici Organı' olan 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi'ne 2014-18 döneminde üye olmak üzere İtalya ve Fransa ile birlikte İspanya’dan boşalan tek sandalye için adaylığını açıklamıştı. Türkiye, 5'inci Genel Kurul sırasında yapılan seçimde 142 ülkeden 72’sinin oyunu alarak sözleşmenin yönetici organı olan Komite üyeliğine seçildi.
Yazım çalışması aşamasından itibaren aktif olarak katkı sunduğumuz sözleşmeye, Türkiye 2006 yılında katılmış, TBMM’nin Sözleşmeyi onaylamasıyla taraf ülke konumuna gelmişti. Komite, 'yaşayan miras' olarak da bilinen ve kuşaktan kuşağa aktarılan sözlü anlatım, gelenek, temsil, bilgi ve beceriler ile bunlara ilişkin araç-gereç ve kültürel mekanlar olarak tanımlanan somut olmayan kültürel mirası korumak, çeşitli sebeplerle unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerin yaşatılmasını sağlamak için gereken önlemleri almak ve bu mirasın sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlama potansiyelinden yararlanılmasını güvence altına almakla görevli. Komite, ayrıca, Türkiye'den 11 eserin yer aldığı İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi başta olmak üzere somut olmayan kültürel değerlerin koruma listelerine kaydedilmesi gibi konularda karar alıyor.

GÖ(AÖ/İD)