Ümit KOZAN/ KKTC, () - ŞEHİT Teğmen Caner Gönyeli-2014 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın ikinci safhası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Akdeniz Gazimağusa açıklarında icra edildi. Tatbikat da TCG Gemlik Savaş Gemisi, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın envanterine yeni katılan TCSG Güven ve diğer hava unsuru uçak ve helikopterler Akdeniz karasularında gövde gösterisi yaptı. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, tatbikatı gerçekleştirecek olan TCG Gemlik Savaş Gemisi’nde törenle karşılandı. Siber ve Yorgancıoğlu’nu Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıgil karşıladı. TCG Gemlik savaş gemisinde brifing aldıktan sonra tekrar uğurlandılar. Tatbikat Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş’ın katılımında Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun komutasında gerçekleştirildi.
Basına açık olarak Gazimoğusa açıklarında KKTC karasularında icra edilen tatbikat senaryo gereği Türkiye arama kurtarma bölgesi içerisinde seyir halinde olan bir feribotun yardım çağrısının Kıbrıs Türk Radyosu tarafından alınmasıyla başladı. 10 yıldır tekrarlanan tatbikata ilk kez Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterine yeni katılan ve en büyük gemisi olmasının yanı sıra İstanbul’da yerli üretilen arama kurtarma gemisi TCSG Güven’de Kıbrıs’ın bu dev tatbikatında görev aldı. Feribotun kaptanı tarafından, açık güvertede, bir TIR’ın yandığı ve yangının kontrol altına alınamadığı ihbarı verilmesi üzerine, arama kurtarma ekipleri tarafından KKTC arama kurtarma ekipleri ile temasa geçildi. KKTC Kıyı Emniyeti ve gemi kurtarma ekipleri söndüren-10 römorkörü ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı kuruluşunda yer alan bir AK Helikopteri, bir ambulans helikopteri ve üç sahil güvenlik botu görevlendirildi. Feribot ile telsiz irtibatı kesilmesi üzerine arama kurtarma teşkilatı tarafından bölgeye bir helikopter konuşlu firkateyn, bir korvet, bir karakol gemisi, bir arama kurtarma (AK) helikopteri, bir sahil güvenlik helikopteri ile bir AK uçağı sevk edildi. Tatbikatta kazazedeler arama kurtarma ekipleri tarafından başarıyla kurtarıldı. Feribotta çıkan yangın ise söndüren-10 römorkörü tarafından söndürüldü. 
Deniz safhasında, üçüncü senaryo ise KKTC karasularında 3 numaralı sahada icra edildi. Bu safhada, gün batımını müteakip, bir uçak tarafından tehlike sinyalinin verilmesi ve Uydu Destekli Arama ve Kurtarma Sistemi üzerinden tehlike sinyalinin Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından alındı. Durum, Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne bildirilmesi üzerine, KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçirildi ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopteri ile üç sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildi. Mevkisi arama kurtarma helikopteri tarafından tespit edilen kazazede uçağın iki personeli arama kurtarma helikopteri tarafından, dört personeli de sahil güvenlik botları tarafından denizden kurtarılarak tahliye edildi. Tatbikatın tamamlanması üzerine TCG Gemlik Firkateyni Gazimağusa Limanına dönüş yaptı.

ÜK (GD/RT) (FOTOĞRAFLI)