KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Birleşmiş Milletler (BM) 'Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma" konulu toplantıda konuştu. Çelik, daha sonra New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde incelemelerde bulundu.
Bakan Çelik, müze çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken Metropolitan Sanat Müzesi'nden istedikleri bulundukları herhangi bir eser olmadığını söyledi. Çelik, izinsiz olarak kaçırılmış eserleri geri talep ettiklerini ancak Metropolitan Sanat Müzesi ile bu tarz bir sorunları olmadıklarını belirtti. Çelik "Genel olarak ABD'deki kurumlarla işbirliğimiz çok iyi. Bazı başka ülkelerle sorunlar çıkabiliyor. Ama ABD'deki dostlarımız her zaman yapıcı yaklaşıyorlar. Hem insanlık mirasına ait eserlerin hem İslam dünyasına ait eserlerin bu kadar güzel şekilde korunmasından ve sergilenmesinden büyük bir memnuniyet duyduk" diye konuştu.
Bakan Çelik, büyük müzelerin yapılması ile ilgili çeşitli gözlemlerde ve fikir alışverişlerinde bulunduklarını belirtti.
Gazetecilere yaptığı ikili görüşmelerle ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya Suriye'de yapılan kaçakçılıkla ve bölge ülkelerindeki kültürel mirasın yağmalanmaması ile ilgili hassasiyetlerini aktardıklarını söyledi. BM'de ise kültürel ve sürdürülebilirlik alanında Türkiye'de yapılan çalışmaları anlattığını belirten Çelik, diğer ülke bakanları ile de yoksulluğa karşı neler yapılabileceği konusunda kültürel ilişkiler üzerinde konuştuklarını belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 'Çanakkale 2015 Ajansı' ile ilgili yasayı meclise sunacaklarını söyledi. Çanakkale'de 36 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının katılımı ile anma töreni düzenlemek istediklerini hatırlatan Çelik, "Amaç oradaki tarihsel mirasın diriltilmesi ama bu da yetmez, asıl olan sınırlarımızın çok ötesinde medeniyet ve manevi coğrafyamıza ait millet mirası ve kimliği var. O kimliği diriltmek istiyoruz. Bu kuracağımız ajans hızlı hareket eden, tarihsel mirasa, kültürel mirasa, medeniyet ve siyasi mirasa sahip çıkan çalışmalar yapacak" dedi.

NA(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)