ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinden bu yana ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği Suudi Arabistan'da 'ABD tarihinin en büyük silah anlaşmasını' imzaladı.

Trump ve Suudi Arabistan Kralı Selman arasında imzalanan anlaşma, yaklaşık 110 milyar dolar değerinde Amerikan silahının satışı anlamına geliyor.

150 KARA ŞAHİN SATACAK

Reuters haber ajansı, söz konusu anlaşmanın Suudi Arabistan'daki herbiri 6 milyar dolar değerinde 150 Blackhawk (Kara Şahin) tipi helikopteri de kapsadığı bildirdi.

ABD TARİHİNİN EN BÜYÜK ANLAŞMASI

Beyaz Saray bunun, ABD tarihinde benzerleri arasındaki en büyük silah anlaşması olduğunu açıkladı.

Petrol gelirlerine bağımlılığından kurtulmak isteyen Krallık'ın, ABD ile milyarlarca dolarlık ticari anlaşmalar da imzaladığı duyuruldu.

Suudi petrol devi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, 11 Amerikan şirketiyle 50 milyar dolarlık anlaşmalar imzalanacağını söyledi.

Donald Trump, Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Kral Selman tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Trump'a eşi Melania ile kızı İvanka ve Trump yönetiminden isimler eşlik ediyor.

TRUMP'A DEVLET NİŞANI TAKILDI

Anlaşmanın imzalanmasından önce Trump, Kral Selman bin Abdulaziz tarafından, başkent Riyad'daki Yemame Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Yemame Sarayı'ndaki görüşmede Kral Selman ABD Başkanı Trump'a ülkedeki en üst düzey devlet nişanı olan Kral Abdulaziz Devlet Nişanı'nı takdim etti. Nişan takılırken Trump, Kral'ın önünde eğilmek zorunda kaldı.

"İSLAM'IN BARIŞÇIL VİZYONU İÇİN UMUTLARINI" ANLATACAK

Yetkililerin açıklamalarına göre Trump, Pazar günü de Riyad'daki Arap İslami Amerikan Zirvesi'ne katılarak "İslam'ın barışçıl vizyonu için umutları" hakkında bir konuşma yapacak.

Trump seçim kampanyası süresince Müslümanlar hakkında yaptığı açıklamalarla tepki çekmişti. Trump daha önce Müslümanların ABD'ye geçişinin geçici olarak engellenmesini istemişti. Göreve geldikten sonra da, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 7 ülkeye seyahat yasağı getirilmesini talep etmişti.

Trump'ın Riyad ziyaretiyle başlattığı sekiz günlük yurtdışı seyahatleri İsrail, Filistin toprakları, Brüksel, Vatikanve Sicilya ile devam edecek.