İNGİLTERE'de yayımlanan Economist dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı 'yabancı komplo' suçlamalarının artık seçmeni ikna etmeyebileceğini yazdı.
Dergi, 'Boğazdaki Delilik' başlıklı yazısında, Başbakan Erdoğan’ın yolsuzluklar nedeniyle 'faiz lobisi'ni suçlamasının seçmenler için yeteri kadar inandırıcı olmayabileceğini savundu.
Economist, bir süre önce eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın twitter hesabından paylaştığı 'Çok laf yalansız olmaz, çok para haramsız olmaz' sözüne gönderme yaparak bu mesajın Türk halkının zor durumdaki hükümete yönelik görüşünün bir yansıması olduğu yorumunu yaptı.
Başbakan'ın, yolsuzlukların, İsrail ve Amerika ile bunların finansörleri ve dış medyanın tasarladığı bir komplo olduğu konusunda ısrarının devam ettiğini ve hükümeti yıkmayı planladıklarını düşündüğünü yazan dergi, artık bu açıklamaların birçok Türk vatandaşına değersiz gelmeye başladığını ifade ederek 'Gülen Cemaati’ne yakın olduğu iddia edilen binlerce polisin görev yerinin değiştirilmesi bu örtbas şüphelerini sadece güçlendirdi' ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN ANTİ SEMİTİST NUTUKLARINA DEVAM EDİYOR
Erdoğan’ın çocuklarının da yolsuzluk soruşturması kapsamında adının geçtiği vurgulanan yazı şöyle devam etti:
"Erdoğan’ın yanıtı daha derin bir deliği delmek oldu. TUSIAD Yönetim Kurulu Başkanı’nın ‘hukukun üstünlüğü gözlenmezse yabancı yatırımcılar Türkiye’den uzak dururlar’ sözlerine karşılık Erdoğan, Yılmaz’ı ‘vatan hain’liğiyle suçladı. Erdoğan, Amerika Büyükelçisi Frank Ricciardone’yi ihraç etmekle tehdit etti. Amerika Savunma bakanı Chuck Hagel, Türkiye’ye ziyaretini geçerli bir neden göstermeksizin erteledi. Başbakan Erdoğan Economist dahil olmak üzere batı medyasına karşı anti semitist nutuklarına devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ‘bu gazetelerin kimlerin olduğunu biliyoruz’ diyerek köpürdü."
Dergi, Erdoğan’ın aksine Fethullah Gülen’in Wall Street Journal ve BBC’ye verdiği röportajlarda, tahrik edici söylemlerden uzak durduğuna dikkat çekerek Gülen’in kendini, Erdoğan’ın otoriterizme doğru giden tutumundan endişe duyan bir demokrat olarak gösterdiğini belirtti.
Erdoğan’ın değişken tutumunun bazı gelişmekte olan pazarlarda zaten endişeli olan yatırımcılara darbe vurduğuna dikkat çeken yazı, Türk Lirası'nın altı hafta içinde dollar karşısında yüzde 13 değer kaybettiğini aktardı.
SEÇMENLER 'YETER' DİYEBİLİR
Yazının sonunda şu ifadeler yer aldı:
"Bütün bu baskının altında Erdoğan’ın şüphe götürmez popülerliği erimeye başlayabilir. Başbakan’ın ateşli konuşma ısrarına seçmenler artık 'Yeter' demeyi tercih edebilir. Son anketler, AK Parti’nin yerel seçimlerde İstanbul’u CHP’ye kaptırabileceğini gösteriyor. Gelecek yaz yapılacak başkanlık seçimleri ise hala belirsiz." GY(SS)