Telegraph gazetesinin haberine göre FransaBaşbakanı Manuel Valls, Fransa Ulusal Güvenlik ve Savunma Sekreterliği’ne ordunun terörle mücadele operasyonlarındaki yetkisinin artırılmasını teklif etti.

Teklif yasalaşırsa, Fransa ordusu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez sokaklarda terörist vurma yetkisine sahip olacak.

‘ASKERLER BU HALİYLE ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNDEN FARKSIZ’

Fransa'da gerçekleşen olayların ardından çeşitli bölgelere 7 bin kadar asker konuşlandırılmıştı

Ancak bazı çevrelere göre operasyon kapsamında konuşlandırılan askerler, ateş altında kalmadıkça teröristlere ateş açma yetkisine sahip olmadıkları için ‘özel güvenlik görevlileri’ kadar etkisiz kalıyor.

Savunma danışmanı Pierre Sergent, France 2 kanalına yaptığı açıklamada “Sentinelle birlikleri meşru müdafaa durumu oluşmadıkça ateş açamaz. Yani, askerler ateş altında kalmadıkça, teröristler bir yere saldırsa dahi onları vuramıyor. Terör tehdidiyle karşı karşıyız ama hukuki çerçevemiz bu tehdide karşı koymakta yetersiz kalıyor” dedi.

Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre de Villiers, geçen ay yaptığı açıklamada, Fransa’nın uzun yıllardır görülmeyen derecede terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söylemişti.