İngiliz Telegraph gazetesi, Suriye’de savaşan İngilizlerin ‘cihatçılar’ olarak eğitildiklerini ve İngiltere’ye döndükten sonra kendi topraklarında saldırılar yapmak için cesaretlendirdiklerini ileri sürdü.



Gazete, El Kaide’ye bağlı İran ve Şam İslam Devleti’i (ISIS) örgütünden kaçan eski bir militan ile Batılı bir güvenlik kaynağına dayandırarak verdiği haberde, genç yaştaki İngilizlerin Batı karşıtı ideolojilerle beyinlerinin yıkandığını ve kendi ülkelerinde terör hücreleri kurma emir verildiğini aktardı.



Türkiye’nin Suriye ile sınırında ISIS örgütünden kaçan bir militan ile yapılan röportajı yayınlayan gazete, Murad olarak bilinen eski militanın İngiliz, Avrupa ve Amerikalıların Batı düşmanı ideolojilerle beyinlerinin yıkandığını, araçlara konulan bomba ile intihar yeleği yapımını öğretildiğini ve daha sonra bu kişilerin kendi ülkelerine gönderilerek yeni terör hücreleri kurmaları istendiğini anlattı.



Röportajı veren sığınmacı, her gün sabah 5’te sabah namazı için uyandıklarını, Kuran’ı Kerim çalıştıklarını ve ardından intihar yeleği ve araç bombası yapımının da yer aldığı askeri eğitime tabi tutulduklarını söyledi.



Eski militan, yabancı savaşçılar şunları söyledi: ‘Sık sık terör saldırılarından söz ediyorlardı. Yabancılar, 11 Eylül saldırıları ve Londra'daki bombalamalardan gurur duyuyordu. Odadaki Britanyalı, Fransız ve Amerikan savaşçıları Avrupa ve ABD'de bombalamak veya intihar saldırılarını gerçekleştirmek istedikleri yerlerden konuşmaya başladılar. Hekes bir hedef söyledi. Bir Amerikalı, Beyaz Sarayı uçurmayı hayal ettiğini söyledi.’



‘TEHLİKE GİDEREK BÜYÜYOR’



İngiliz güvenlik ve istihbarat servisleri ise Suriye’de El Kaide organizasyonları ile terörist olarak eğitilerek İngiltere’ye gelenlerin sayısında artış olduğuna inanıyor.



Gazete, İngiliz hükümetindeki bir kaynağın ‘bu bizim için bir tehlike ve giderek büyüyor’ açıklamalarını ekledi.



İngiltere’deki King’s College Radikalisazyon Çalışmaları Merkezi’ndeki araştırmacı Shiraz Maher ise gazeteye, geçtiğimiz hafta 50 İngiliz savaşçının Suriye’den İngiltere’ye döndüğü açıklamasını yaptı.



Telegraph’ın aktardığına göre, çok sayıda yabancı gönüllü savaşçı Suriye’ye gelerek rejime karşı savaşmaları için eğitiliyor. Çoğu genç ve kolay etkilenen bu kişilere rejim tarafından öldürülen kadın ve çocukların fotoğrafları gösteriliyor. Bir çoğu ise El Kaide hakkında çok az şey biliyor.