TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yetkilileri 11 Ağustos tarihinde Almanya'nın başkenti Berlin'de yanan Mevlana Camii'ni ziyaret etti.
Mevlana Camii'ni ziyaret eden heyette, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, komisyon üyesi CHP Milletvekili Mahmut Tanla, Milletvekili Abdurrahim Akdağ ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül yer aldı.
Mevlana Camii'ne gelerek yangın alanını gezen ve cami yetkililerinden bilgi alan TBMM heyeti, daha sonra bir basın açıklaması yaptı. Heyet adına konuşan komisyon başkanı Ayhan Sefer Üstün, aynı hafta Berlin ve Bielefeld'de 3 cami saldırısının olması nedeniyle endişeye kapıldıklarını ve ziyareti gerçekleştirme gereği duyduklarını söyledi. Yangınlarda can kaybı olmamasının kendilerini bir nebze teselli ettiğini söyleyen Üstün, şöyle dedi:
"Almanya'da 2012 yılında Türkler'e yönelik ırkçı motifli 67 saldırı oldu. Bunun 33'ü İslam karşıtı motiflerle yapıldı. Bize gelen bilgilere göre yine aynı şekilde 2013 yılında 38 saldırı oldu bunun da 12'si yine İslam karşıtı motifli saldırılar. 2014 yılında yapılan saldırı sayısı da şu ana kadar 13; bunun da 9'u yine İslam karşıtı. Bu gelişmeler bizi kaygılandırıyor, bu işin sonu nereye gidiyor. Bıçak kemiğe dayandı. Yetkililerden daha etkin mücadele bekliyoruz."
Üstün, Almanya'da yaşayan herkesin özgür ve güven içerisinde olması gerektiğini, bunu Alman meslektaşları ile yapacakları görüşmelerde de paylaşacaklarını belirtti. Irkçılığın Almanya'da tarihsel bir hastalık olduğuna vurgu yapan Ayhan Sefer Üstün, ırkçılıkla mücadelenin tek başına polisiye önlemlerle olamayacağını, bunun eğitim ve kültür gibi daha geniş boyutları olduğunu kaydetti.
"İNANÇ VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI"
CHP Mardin Milletvekili Mahmut Tanal da yaptığı açıklamada Almanya'daki tüm insan hakları savunucularından bu olayda tavır almalarını beklediklerini söyledi. Olayın insan hakları, inanç ve fikir özgürlüğüne bir saldırı olduğunu ifade eden Tanla, Alman makamlarından olayın aydınlatılması için etkin bir soruşturma beklediklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI